Η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στη Μητρόπολη Αθηνών

0
382

«Μητέρα μας. Παναγία. Ήρθαμε να σε υμνήσουμε, αλλά και να σε παρακαλέσουμε να μας δώσεις κουράγιο, ώστε να ξεπεράσουμε και αυτές τις δυσκολίες και να αρχίσουμε μια καινούργια ζωή, όπως τη θέλει η Εκκλησία μας», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τη Μητρόπολη Αθηνών, όπου τέλεσε την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου.

Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε την Ακολουθία των Χαιρετισμών ως μία από τις πιο κατανυκτικές και στάθηκε στην έκφραση «Ω πανύμνητε Μήτερ, η τεκούσα τον πάντων Αγίων αγιώτατον Λόγον….», για να επισημάνει ότι η Παναγία είναι η μητέρα όλων μας, ενώ ανέφερε ότι την έχουμε τοποθετήσει ψηλά από την Αγία Τράπεζα, στον χώρο τον κυκλικό που ενώνει τον ουρανό με την γη, αφού είναι η μεσίτρια που μεσιτεύει για όλους μας και για τον καθένα ξεχωριστά. Κατόπιν, ανέλυσε δύο συγκεκριμένες σκηνές από τη ζωή του Κυρίου, που θα γιορτάσουμε σε λίγες ημέρες και καλούμαστε να προβληματιστούμε. Αρχικά, στη Βαϊοφόρο, όταν έρχεται ο Κύριος στα Ιεροσόλυμα. Η είδηση διαδόθηκε και χιλιάδες άνθρωποι ετοιμάζονταν να τον υποδεχτούν. Τότε, ο λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήρε αμέσως στα χέρια του βάγια από φοίνικες και βγήκε να τον υποδεχτεί. Και άλλοι μεν με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν «Ωσαννά, Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς των Ιουδαίων». «Είναι αλήθεια ότι εντυπωσιάζει όλη αυτή η υποδοχή», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε ότι «είχαν μάθει όσα είχαν γίνει, ότι για παράδειγμα ο Χριστός τάισε με λίγα ψωμιά και ψάρια τους φτωχούς, θεράπευσε ασθενείς, ανέστησε νεκρούς. Αλήθεια, ποιος δεν θα εντυπωσιαζόταν και δεν θα φώναζε ‘’ο Βασιλεύς των Ιουδαίων”! Υπάρχει, λοιπόν, το συμφέρον, η ιδιοτέλεια, η προσωπική ικανοποίηση. Η δεύτερη σκηνή είναι ο Εσταυρωμένος, όπου ο Κύριος είναι εγκαταλελειμμένος ακόμη και από αυτούς που ήταν μαζί Του. Ήταν με λίγους ανθρώπους μόνον εξαιτίας του φόβου των Ιουδαίων», τόνισε και υπογράμμισε ότι «μέχρι σήμερα ακολουθεί η σκέψη ότι τον Χριστό τον πλησιάζει ο καθένας με τον δικό του τρόπο και ο καθένας ζητάει ό,τι θέλει ο εαυτός του. Για παράδειγμα, αυτός που θέλει να επιτύχουν οι επιχειρήσεις του θέλει έναν Χριστό επιχειρηματία. Αυτός που θέλει να ανέβει στα αξιώματα θέλει έναν Χριστό που βολεύει. Αυτός, όμως, που ενδιαφέρεται για την εσωτερική καλλιέργεια θέλει έναν Χριστό όπως ήρθε και είναι. Διότι ο Χριστός δεν ήρθε για να είναι ήρωας, αλλά για να φέρει την ταπείνωση, την αγάπη, την αγιότητα».

Σε άλλο σημείο του λόγου του, επισήμανε ότι υπάρχουν άνθρωποι ακόμη και σήμερα που μένουν κοντά στον Χριστό, όπως είναι το ιατρικό, το επιστημονικό και το νοσηλευτικό προσωπικό που διακονούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην πλήρωση της αγάπης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Γαλιλαία, για να σημειώσει ότι ο Κύριος κάλεσε τους μαθητές Του μετά την Ανάσταση να βρεθούν στην Γαλιλαία, εκεί όπου ξεκίνησαν τον αγώνα, και κάλεσε τους πιστούς να ξανακάνουν όλοι μαζί αυτήν την αρχή που θα οδηγήσει στην νέα πορεία.

«Έρχεται η ώρα που δοκιμαζόμαστε ή βρισκόμαστε σε μεγάλη δυσκολία, τότε πρέπει να ξαναπάμε στην Γαλιλαία και να βρούμε τον εαυτό μας. Σήμερα, μας ταλαιπωρεί η πανδημία και νιώθουμε αυτό τον φόβο και το κλείσιμο όπως οι μαθητές ήταν κλεισμένοι για τον φόβο των Ιουδαίων. Ζούμε κι εμείς έναν άλλο φόβο, ένα άλλο κλείσιμο. Όμως, κι αυτό θα περάσει. Να είμαστε αισιόδοξοι. Να κάνουμε τον αγώνα μας. Ο καθένας από μας να βρει τον εαυτό του, να πάρει κουράγιο και να προχωρήσει».

Η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στον Πατριαρχικό Ναό, ενώ συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, Φιλαδελφείας Μελίτων, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Μύρων Χρυσόστομος, Σαράντα Εκκλησιών Ανδρέας και Προύσης Ιωακείμ.

Ο Πατριάρχης ανέγνωσε την Α’ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο και τις επόμενες τρεις ανέγνωσαν διαδοχικά οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος, Φιλαδελφείας και Μυριοφύτου και Περιστάσεως.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Τριτεύων Αλέξανδρος.

Μετά την απόλυση, ο Παναγιώτατος χειροθέτησε στο οφφίκιο του Μ. Αρχιδιακόνου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας τον Παΐσιο, μέχρι πρότινος διευθυντή του ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου.