Συγχαρητήρια επιστολή Ιερώνυμου στον εθνικό ευεργέτη, Ιάκωβο Τσούνη

0
187

«Άξιο της πατρίδας» για όλα όσα προσφέρει και για όλα όσα σημαίνει η προσφορά του για τον τόπο, χαρακτηρίζει με προσωπική του επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τον 97χρονο εφοπλιστή και βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Ιάκωβο Τσούνη.

Ο Μακαριώτατος απευθύνει τα θερμά του συγχαρητήρια στον κ. Τσούνη για την προσφορά του στις «Άγιες» Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που, όπως σημειώνει, θα κοσμεί την πατρίδα μας. Είθε το πρότυπό σας, επισημαίνει, να αποτελέσει αφορμή έμπνευσης για όλους και εσείς να ανήκετε πάντοτε στους «εις Θεόν πλουτούντες» και ο Άγιος Τριαδικός Θεός να ευλογεί τη ζωή και τις δημιουργικές σας πρωτοβουλίες.

«Όταν η περιουσία, που δεν σας χαρίστηκε και στην οποία ανακαλύπτουμε τον ευλογημένο σας κόπο και τη φιλανθρωπία της καρδιάς, γίνεται κατάθεση στην τιμή των μεγαλείων του γένους, των ιερών που εμπνέουν τον βίο μας, τότε η επένδυση της αγάπης σας προς την πατρίδα, σε μια εποχή όπως η σημερινή, αποδεικνύει ότι ο πλούτος και η αρετή δεν είναι μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα και μαρτυρεί τι σημαίνει αθόρυβη ευεργεσία για το έθνος και όχι για το “θεαθήναι”», υπογραμμίζει ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Όπως αναφέρει, «η προτεραιότητα της σχέσης σας με την πίστη και με την πατρίδα ως φιλοπατρία διαθέτει γνησιότητα και ευαισθησία. Εύχομαι να εμπνέει στην εθνική αυτογνωσία, στη συλλογική μνήμη μας ως κοινωνίας και στην εγρήγορση ως προσώπων, διότι, όπως σωστά αναφέρατε, δίχως πατρίδα, ούτε ο πλούτος ούτε η δόξα, ούτε οι χαρές υπάρχουν, όπως και εύχομαι να παραμείνετε απλός και ακτήμονας και σε καιρούς ζοφερούς η συγκροτημένη σας προσωπικότητα ως εθνικού ευεργέτη να μας παραπέμπει από το “έχειν” στο “είναι”», καταλήγει ο Μακαριώτατος.