Ψάλτες Αττικής: Γιατί πρέπει να ανοίξουν οι εκκλησίες τα Θεοφάνεια

0
277
Бłņo/ œٔőɊϠɅяՠ́ϕ (EUROKINISSI/ŕӔHɏՠÉّÏө

Ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Περιφέρειας Αττικής «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός», με μακροσκελή ανακοίνωση χαιρετίζει την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το άνοιγμα των εκκλησιών την ημέρα των Θεοφανείων:

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ο Σύνδεσμός μας (αρχαιότερος εν ενεργεία ιεροψαλτικός σύλλογος στην Ελλάδα, με 112 έτη αδιάλειπτης δράσεως και προσφοράς στον χώρο) χαιρετίζει και συντάσσεται αναφανδόν με την σημερινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος (εκτάκτως συγκληθείσας μέσω τηλεδιασκέψεως), περί πιστής τηρήσεως της υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 80588/15.12.2020 Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως (ΦΕΚ Β΄ 5509/15.12.2020), εις ό,τι αφορά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, με την παρουσία περιορισμένου αριθμού πιστών και υπό την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ισχυόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αποτροπή διασποράς του νέου κορωνοϊού COVID-19, εκφράζει δε, και ως εκ περισσού, την βεβαιότητα, ότι όλοι οι συνάδελφοί μας (τόσο οι εγγεγραμμένοι ως τακτικά μέλη του Συνδέσμου μας, όσο και οι λοιποί διακονούντες στα ιερά αναλόγια των Ιερών Ναών της Ελληνικής Επικράτειας), θα συμβάλουν, με την ερμηνεία των υπέροχων και κατανυκτικών ύμνων της επερχομένης και μεγάλης Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανείων, στην διατράνωση του νοήματος της Θεοφανίας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και του Αγιασμού σύμπασας της κτίσεως.

Επιπλέον, και έχοντας υπ’ όψιν μας, ότι το θεμελιώδες και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην θρησκευτική λατρεία (άρθ. 13 Συντάγματος) δεν δύναται να αποτελεί αντικείμενο επιβαλλόμενης, έστω και περιστασιακής, απαγορεύσεως – και, εν προκειμένω, στα πλαίσια λήψεως οριζοντίων και γενικών μέτρων για την αντιμετώπιση της σοβούσας υγειονομικής κρίσεως –, καθόσον από το ίδιο το Σύνταγμα προκύπτει ευθέως, ότι το εν λόγω δικαίωμα δεν περιστέλλεται ούτε εν καιρώ πολέμου (βλ. άρθ. 48§1 Συντάγματος), οφείλουμε να τονίσουμε τα ακόλουθα :

α) Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας βρίσκεται, ήδη και από πολλού, σε οριακό σημείο, από ψυχολογικής απόψεως, λόγω των πάσης φύσεως συνεπειών των εκάστοτε (από Μαρτίου 2020 και μέχρι σήμερα) ληφθέντων κυβερνητικών μέτρων για την ανάσχεση της νέας πανδημίας, και φαντάζει πλέον πολύ δύσκολο να εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες αυτές, χωρίς τα απαιτούμενα πίστη, ηθικό και ψυχική υγεία. Μόλις χρειάζεται να υπενθυμίσουμε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας πειθάρχησε μέχρι τούδε, κατά τρόπο υποδειγματικό και αξιοθαύμαστο, στα κατά καιρούς ληφθέντα περιοριστικά μέτρα, που επέβαλαν, μεταξύ άλλων, την αποχή από πάνδημες Εορτές του Έθνους μας (ήτοι, επετείων της Εθνικής Παλιγγενεσίας – 25 Μαρτίου 1821 – και του ιστορικού «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940) και τις ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος και του Αγίου Πάσχα (12-19.4.2020), αλλά και την γενικότερη απαγόρευση προσέλευσης στους Ναούς μας (17.3.2020-16.5.2020), όπως και την απαγόρευση τελέσεως θρησκευτικών λιτανειών, επί τη μεγάλη Εορτή (14-15.8.2020) της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (του «Πάσχα του θέρους», κατά τους Άγιους Πατέρες), της Υπερμάχου Στρατηγού του Γένους μας, προς αίνο, ύμνο και δόξα Της και ευλογία και ψυχική ενδυνάμωση των πιστών και Ορθοδόξων Χριστιανών, διά της χάριτός Της.

β) Από μέρους των πιστών αδελφών μας, που, κατ’ ιδίαν προαίρεσιν, συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων και της Πρώτης του Νέου Έτους και προσήλθαν για ατομική προσευχή στους χιλιάδες ενοριακούς Ναούς της Πατρίδας μας, υπήρξε κατά πάντα υποδειγματική συμμόρφωση προς τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, όπως επιβεβαιώνεται και από το από 4.1.2021 ανακοινωθέν της Δ.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος, έτσι ώστε να μην δύναται να κατανοηθεί η απόφαση της Κυβερνήσεως για τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Θεοφανείων του Κυρίου, χωρίς την συμμετοχή πιστών (Κ.Υ.Α. υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 2/2.1.2021 – ΦΕΚ Β΄ 1/2.1.2021).

γ) Επώνυμες και έγκριτες απόψεις, που αφορούσαν τα εκάστοτε ληφθέντα κυβερνητικά μέτρα για την λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και παρουσιάσθηκαν στα μέσα μαζικής ενημερώσεως και στο διαδίκτυο, διατυπώθηκαν κατά την άσκηση του θεμελιώδους και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαίωμα του πολίτη στην έκφραση (βλ. άρθ. 5§1 Συντάγματος) και, αποδεδειγμένα, δεν παρακίνησαν οιονδήποτε σε πράξεις απειθαρχίας και ανυπακοής στις κυβερνητικές επιταγές, έτσι ώστε να θεωρούμε άδικη την επιλεκτική στοχοποίηση Κληρικών κάθε βαθμίδας, των οποίων η προσήλωση στα χριστιανικά ιδεώδη και η προσφορά στην Εκκλησία μας ουδόλως αμφισβητούνται, και επιστημόνων, εγνωσμένου κύρους, όπως και την κατά καιρούς επιχειρούμενη, από διάφορα μέσα ενημερώσεως, περιφρόνηση της Εκκλησίας του Χριστού μας και την συμπερίληψη των Ιερών Ναών μας στις εστίες δήθεν εν δυνάμει (υπερ)μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.
Επαναλαμβάνουμε, ότι θεωρούμε αδήριτη την ανάγκη να ισχύσουν πλήρως οι οικείες προβλέψεις της άνω υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 80588/15.12.2020 Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως (ΦΕΚ Β΄ 5509/15.12.2020) για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Θεοφανείων (και του Μεγάλου Αγιασμού, εντός των Ιερών Ναών), με την παρουσία συγκεκριμένου αριθμού πιστών και την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των υφισταμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθόσον η συμμόρφωση των εκκλησιαζομένων αδελφών μας προς τα κατά καιρούς ληφθέντα κυβερνητικά μέτρα απέδειξε ότι ουδείς κίνδυνος υφίσταται, τουλάχιστον μέσα στους Ιερούς Ναούς μας, για την μετάδοση του νέου κορωνοϊού.

Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, οφείλουμε να παρατηρήσουμε, ότι εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα της ομαλής οικονομικής λειτουργίας των Ιερών Ενοριακών Ναών (ως Ν.Π.Δ.Δ.), λόγω της επανειλημμένης απαγορεύσεως εισόδου των πιστών προς αυτούς (17.3.2020-16.5.2020 και 7.11.2020-14.12.2020) έστω προς ατομική προσευχή και, συνακόλουθα, της αποστερήσεως χρηματικών εσόδων (από τον συμβολικό οβολό, που είθισται να καταβάλλεται στο παγκάρι, ως αντίτιμο του κεριού που οφειλετικώς ανάβουμε), με απότοκο, μεταξύ άλλων, την, επιεικέστατα προβληματική (και σε πολλές περιπτώσεις ουδέποτε συντελούμενη), καταβολή των μηνιαίων αποδοχών των αναγκαίων συνεργατών του κατά περίπτωση Ιερού Ναού, μεταξύ δε αυτών και των Ιεροψαλτών.

Τέλος, εκφράζουμε τις ευχές μας, το νέο έτος 2021 να είναι ειρηνικό και ευλογημένο από τον Θεό μας και, με την βοήθειά Του και την ακράδαντη πεποίθησή μας ότι θρησκεία και επιστήμη δύνανται να συνυπάρξουν αρμονικά, να εξέλθουμε σύντομα από την στενωπό της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσεως».