Πώς θα εορταστούν τα Χριστούγεννα – Τι προβλέπεται για τη Θεία Κοινωνία, το Αντίδωρο και τον Αγιασμό

0
142

Κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες και τα νέα δεδομένα που έχει επιβάλει η πανδημία στην καθημερινότητά μας, εδώ και περίπου δέκα μήνες, ο εορτασμός των Χριστουγέννων φέτος θα είναι πολύ διαφορετικός.

Μία ημέρα μετά την έκδοση μίας ακόμα Κοινής Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η Εκκλησία της Ελλάδος εξέδωσε χθες εγκύκλιο παρέχοντας διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των ναών κατά το Άγιο Δωδεκαήμερο.

Το Πρακτορείο Ορθοδοξία ope.gr αποκωδικοποιεί την εγκύκλιο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και δίνει απαντήσεις:

Ειδικότερα, έως και τις 7 Ιανουαρίου (οπότε λήγει η ισχύς της συγκεκριμένης ΚΥΑ) οι ιεροί ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για προσκύνηση και κατ’ ιδίαν προσευχή, όπως επίσης και για συμμετοχή στις Θείας Λειτουργίες των τριών κυρίως μεγάλων εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου, (Χριστούγεννα, Περιτομή του Χριστού , Θεοφάνεια)
Η παρουσία πιστών εντός των ιερών ναών θα είναι σύμφωνα με την αναλογία ενός προσώπου ανά 15 τ.μ. επιφανείας, με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους τα δύο μέτρα και μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών σε μικρούς ναούς (έως 375 τ.μ. σύμφωνα με την ως άνω αναλογία) τα 25 άτομα και σε κεντρικούς ναού (όχι μόνο Μητροπολιτικούς ) τα πενήντα πρόσωπα.
Αν και η σχετική Κοινή υπουργική απόφαση έκανε λόγο απλώς για παρουσία «φυσικών προσώπων» στον ναό, στην σχετική εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του ανωτάτου αυτού αριθμού παρουσίας στην εκκλησία, εξαιρούνται οι Λειτουργοί και το προσωπικό του Ιερού Ναού (ιεροψάλτες, νεωκόροι, επίτροποι κλ.π)
Ο αριθμός των Ιεροψαλτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον τριών μέτρων.

Πώς θα γίνεται η Θεία Κοινωνία
Κατά την προσέλευση στην Θεία Μετάληψη, την διανομή του αντιδώρου και άλλων ευλογιών (άρου , κολλύβων κλπ) απαιτείται, με ευθύνη του εκκλησιαστικού συμβούλου, να τηρείται με ακρίβεια η προβλεπόμενη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πιστών.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί στην σχετική εγκύκλιο γίνεται σύσταση, όπου είναι δυνατόν, να τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες την ίδια ημέρα, προς αποφυγή συνωστισμού των πιστών και αφού έχει προηγηθεί επαρκής εξαερισμός μισής ώρας μεταξύ των λειτουργιών,. Επιπλέον συνιστάται η τέλεση της Ακολουθίας του Όρθρου αφ’ εσπέρας, μετά την Ακολουθία του Εσπερινού και η χρονική μετάθεση των μικρών Αγρυπνιών κατά τις απογευματινές ώρες, καθώς ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίες μετά τις 10 το βράδυ.

Πώς θα μοιραστεί ο Αγιασμός τα Θεοφάνεια

Κατά την εορτή των Θεοφανείων δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες εκτός των ιερών ναών και ο μέγας αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθούν εντός των εκκλησιών. Προς αποφυγή συνωστισμού έμπροσθεν των δοχείων με τον Μεγάλο Αγιασμό θα γίνεται η τοποθέτησή του σε φιαλίδια και η διανομή του στους πιστούς.

Γάμοι, βαπτίσεις και κηδείες

Αναφορικά τώρα με τα υπόλοιπα Ιερά Μυστήρια Γάμου, Βαπτίσεως και των Εξοδίων Ακολουθιών, ισχύει ο περιορισμός της συνολικής παρουσίας των εννέα ανθρώπων εντός των ιερών ναών, εξαιρουμένων των Ιερέων και του προσωπικού του Ιερού Ναού.
Οι πιστοί κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον Ιερό Ναό, υποχρεούνται να φορούν προστατευτικό κάλυμμα προσώπου (υφασμάτινη μάσκα) την οποία θα αφαιρούν μόνο για τη Θεία Μετάληψη

Έξω από κάθε ναό θα είναι αναρτημένος ο συνολικός αριθμός των πιστών , που μπορούν να βρίσκονται ταυτοχρόνως εντός του ναού, το ωράριο τλεσης των λειτουργιων τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά και το ωράριο κατά το οποίο ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοικτός για την προσέλευση των πιστών για ατομική προσευχή και προσκύνηση

Τα ιδιωτικά εκκλησάκια

Δεν επιτρέπεται η προσέλευση των πιστών στα παρεκκλήσια τα οποία βρίσκονται εντός ιδιωτικών κτημάτων, κτιρίων και επιχειρήσεων, διότι ως Ιδιωτικοί Ναοί είναι προορισμένοι για τν εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των ιδιοκτητών και των οικείων τους.
Στην εγκύκλιο καλούνται οι κατά την παρούσα χρονική περίοδο να απέχουν από εμφανίσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προς τα οποία τη θέση της ιεράς Συνόδου θα εκφράζει μόνο εκπρόσωπος Τύπου αυτή, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας