Δρομολογείται η καταγραφή και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

0
150

Μία από τις βασικές προτεραιότητες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου, είναι και η καταγραφή και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Έργο που έχει δρομολογηθεί από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΕΚΥΟ).

Σύμφωνα με το economistas.gr, η περιουσία αφορά σε τουλάχιστον 13.300 ακίνητα μέρος των οποίων ανήκει στην Αρχιεπισκοπή και στις ενορίες της και για να γίνει η καταγραφεί πρέπει να «τρέξει» διαγωνισμός ύψους 2,34 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω ακινήτων.

Πώς θα γίνει η καταγραφή

Το επόμενο έτος αναμένεται να δημοπρατηθεί και ένα ακόμα σημαντικό έργο, το οποίο αφορά στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των 20 από τις συνολικά 82 Μητροπόλεις. Για το σκοπό αυτό η ΕΚΥΟ έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τις Μητροπόλεις αυτές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η πρωτοβουλία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων Μητροπόλεων.

Πρόκειται για σημαντικό έργο, αναφέρει το ρεπορτάζ, καθώς εκτιμάται ότι η περιουσία των 20 Μητροπόλεων υπερβαίνει τα 25.000 ακίνητα σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονηθεί για το σκοπό αυτό.

Ο στόχος που έχει τεθεί σε πρώτη φάση είναι να επιλεγούν περίπου 1.000 ακίνητα τα οποία θα διατεθούν για αξιοποίηση από το σύνολο των 25.500, όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των 20 Μητροπόλεων.

Το έργο με προϋπολογισμό ύψους περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου Τομέα, ενώ η σύμβαση με τον ανάδοχο αναμένεται να έχει διάρκεια τριών ετών.