Μισέλ Ουελμπέκ: Ο δαιμόνιος γάλλος συγγραφέας που «προέβλεψε» την τζιχαντιστική τρομοκρατία στην Ευρώπη

0
202

Στις 16 Οκτωβρίου, ένας 18χρονος τσετσένος μουσουλμάνος αποκεφάλισε τον καθηγητή ιστορίας Σαμιέλ Πατί σε δρόμο σε προάστιο του Παρισιού, έξω από το πανεπιστήμιο όπου δίδασκε το θύμα.

Μόλις εννέα ημέρες πριν το ειδεχθές αυτό έγκλημα, ο εκδοτικός οίκος Flammarion εξέδωσε το «Interventions 2020» ένα βιβλίο με δοκίμια γραμμένα από τον Μισέλ Ουελμπέκ (Michel Houellebecq), ίσως έναν από τους πιο διαβόητους ανθρώπους των γραμμάτων στη Γαλλία σήμερα. Τις δυο προηγούμενες δυο δεκαετίες, ο Ουελμπέκ απασχολούσε τα μέσα ενημέρωσης αναφορικά με τα όσα σχολίαζε για το Ισλάμ, και το πώς η Γαλλία απεικονίζεται μέσα από την παγκοσμιοποίηση, το φεμινισμό και την πολιτική ορθότητα.

Ο 64χρονος συγγραφέας, χαρακτήριζε ανόητη και επικίνδυνη τη μουσουλμανική θρησκεία θεωρώντας πως «τα ιερά κείμενα των μονοθεϊστικών θρησκειών, δεν κηρύττουν την ειρήνη, την αγάπη και την ανοχή, αλλά είναι εξαρχής κείμενα μίσους». Για αυτό το λόγο, κατά καιρούς, το πρόσωπό του συγκέντρωνε πυρά και αιχμηρά σχόλια για ξενοφοβία και ρατσισμό αλλά μάλλον οι πολέμιοί του δεν κατάλαβαν ακριβώς τι ήθελε να πει.

Ο ιδιόρρυθμος αυτός τύπος, ίσως προέβλεψε την τρομοκρατική επέλαση του Ισλάμ στην Ευρώπη και μάλλον η μοίρα θέλησε να του παίξει ένα σατανικό παιχνίδι όταν ένα από τα βιβλία του κυκλοφόρησαν ανήμερα του τρομοκρατικού χτυπήματος στο περιοδικό «Charlie Herdo» το 2015. Στο βιβλίο του «Υποταγή» ο Ουελμπέκ γράφει για την τρομοκρατία των τζιχαντιστών και πώς αυτή θα εισβάλει στην Ευρώπη.