Στήριξη Πομπέο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο- Το παρασκήνιο της συνάντησης με τον Αρχιεπ. Αμερικής

0
407

Το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας, όπως επίσης και η στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις αποτελούν βασικό σημείο στην ατζέντα του επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας.
«Ήταν μεγάλη μου χαρά να συναντηθώ με τον Αρχιεπίσκοπο για να συζητήσουμε τη διαρκή υποστήριξή μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Ορθόδοξη κοινότητα είναι ζωτικής σημασίας φίλος και συνεργάτης στις Ηνωμένες Πολιτείες» έγραψε χαρακτηριστικά λίγο νωρίτερα στο twitter ο κ. Πομπέο, περιγράφοντας τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εξέφρασε στον Μ. Πομπέο την ανησυχία της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την επιθετική και στρατιωτική συμπεριφορά της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι ενέργειες της Άγκυρας θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εκτίμησε ότι οι αμερικανικές πιέσεις για την απόσυρση του τουρκικού στόλου από την ελληνική υφαλοκρηπίδα απέδωσαν, λέγοντας ότι ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτή την εξέλιξη. Ζήτησε δε, από τον Μάικ Πομπέο να συνεχιστεί το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης, η οποία αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός επιτυχημένου διαλόγου.

Από την πλευρά του, ο κ. Πομπέο διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η αμερικανική παρουσία θα παραμείνει ισχυρή στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είχε την ευκαιρία να εκφράσει και τις ανησυχίες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την προστασία των χριστιανικών μειονοτήτων στην Τουρκία αλλά και για το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σχολιάζοντας το θέμα της Αγίας Σοφίας, ο Αρχιεπίσκοπος εκτίμησε ότι πρόκειται για μια κίνηση που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον και την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Υπό αυτό το πρίσμα, συζητήθηκε και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Όπως μάλιστα είπε, ο Μάικ Πομπέο τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους για αυτό το θέμα και ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει μια θετική έκβαση.