Κεραμικά εμπνευσμένα από την Αγία Σοφία εκτίθενται στην Τουρκία

0
182

Κεραμικά που έχουν ζωγραφιστεί και έχουν εμπνευστεί από τις τοιχογραφίες της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζει η Έκθεση του Sıtkı Olçar στην Καππαδοκία. Η συγκεκριμένη έκθεση είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας της επαρχίας του Νεβχεσίρ, σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της dailysabah. 

O Sıtkı Olçar, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί από την UNESCO ως ζωντανός ανθρώπινος θησαυρός και ήταν διάσημος για τα κεραμικά του, πέθανε το 2010 ενώ τέσσερα χρόνια πριν μαζί με την ομάδα του σχεδίασαν τα κεραμικά που παρουσιάζονται τώρα στην Πινακοθήκη 14 χρόνια μετά.

Η κόρη του καλλιτέχνη, Nida Olçar, συνεχίζει το έργο του και μίλησε στο Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολού για τα έργα που εκτίθενται σημειώνοντας «Ξεκινήσαμε την έκθεση στην Καππαδοκία για τους ντόπιους και τους ξένους τουρίστες. Αργότερα θα ανοίξουμε μια έκθεση και στην Κωνσταντινούπολη. Τα κεραμικά έχουν σχεδιαστεί από τα ψηφιδωτά του τρούλου της Αγίας Σοφίας». Ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι τα έργα εκτέθηκαν στον αύλειο χώρο της Αγίας Σοφίας μόλις δημιουργήθηκαν το 2006 και στη συνέχεια σε μια έκθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ενώ για να ολοκληρωθούν τα έργα χρειάστηκαν περίπου οκτώ μήνες. Ενώ κατέληξε «Δυστυχώς αυτό το είδος χειροτεχνίας δεν κατασκευάζεται πλέον. Η ομάδα δεν μπορεί να συγκεντρωθεί πλέον αφού πολλοί έχουν πεθάνει, όπως ο πατέρας μου».

Σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα μια πλάκα κεράμου με την Παναγία και τον Ιησού συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ενώ αναφέρεται ότι σε σχέση με την πρώτη φορά λείπουν επτά αντικείμενα τα οποία πουλήθηκαν.