Στ. Πέτσας για τη Μονή της Χώρας : Είναι πολύ θετικό ότι η Ελλάδα έχει στο πλευρό της όλους τους συμμάχους της

0
380

«Είναι πολύ θετικό ότι η Ελλάδα έχει στο πλευρό της όλους τους συμμάχους της», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ1, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι τελευταίες εξελίξεις με τη μετατροπή και της Μονής της Χώρας σε τζαμί, αλλά και με την επέκταση της παράνομης τουρκικής NAVTEX, δείχνουν ότι είναι προσχηματικές οι αναφορές η Τουρκίας περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και προθέσεων καλής γειτονίας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας, «η Γερμανία, ασκώντας την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει περισσότερους λόγους να προσπαθεί να έχει μία παρέμβαση στα θέματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη δική της ατζέντα αυτό το εξάμηνο. Ένα από τα θέματα που προκαλεί πολλά προβλήματα, γενικά στην ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά και στη Δύση, είναι η στάση της Τουρκίας, η οποία είναι προκλητική εδώ και πολύ καιρό. Και πέρυσι με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και φέτος, από την Άνοιξη και μετά, με τις ενέργειες που έχει κάνει και στον Έβρο, αλλά και στη συνέχεια με τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που προσπαθεί, λοιπόν, η Γερμανία είναι να δώσει μία διέξοδο σ’ αυτό το αδιέξοδο που δημιουργεί η τουρκική στάση. Και μένει να φανεί εάν είναι σοβαρές και αξιόπιστες ή αν είναι προσχηματικές, οι υποσχέσεις που δίνει η τουρκική πλευρά προς τη Γερμανία και σε άλλους εταίρους μας, ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας τη μόνη διαφορά που έχουμε μεταξύ μας. Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις με τη μετατροπή και της Μονής της Χώρας σε τζαμί, αλλά και με την επέκταση της παράνομης τουρκικής NAVTEX, δείχνουν ότι μάλλον είναι προσχηματικές οι αναφορές περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και προθέσεων καλής γειτονίας για τη διευθέτηση αυτής της εκκρεμότητας».

Υπογραμμίζοντας την ξεχωριστή σημασία του ότι η Ελλάδα χαίρει στήριξης από όλους τους συμμάχους της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε: «Κι αν δει κανείς όλες τις ανακοινώσεις και των ευρωπαϊκών οργάνων, αλλά και της ίδιας της Γερμανίας, είναι ξεκάθαρα υποστηρικτικές των ελληνικών θέσεων. Και επαναλαμβάνω: Το κρίσιμο εδώ, δεν είναι αν μιλάμε για μια άσκηση ισορροπίας, αλλά για μια άσκηση αξιοπιστίας. Μακάρι να αποδειχθεί ότι η Τουρκία αυτά που λέει τα εννοεί. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».

Ο κ. Πέτσας έκανε επίσης αναφορά στα λόγια του πρωθυπουργού σχετικά με τις αυξημένες πιθανότητες ενός ατυχήματος «…με τόσο πολλή κυκλοφορία στο ίδιο σημείο της Ανατολικής Μεσογείου. Εμείς, έχουμε στείλει παντού το μήνυμα, ότι παρακολουθούμε με ψυχραιμία μεν, με αποφασιστικότητα δε, όλες τις εξελίξεις. Γι’ αυτό και εκδόθηκε χθες NAVTEX για ασκήσεις στις περιοχές που ξεκινούν από το ανατολικό μέρος της Κρήτης μέχρι νοτίως του Καστελόριζου, προκειμένου να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας και να μην επιτρέψουμε σε παράνομες τουρκικές NAVTEX να συνεχίσουν αυτό το παιχνίδι των εντυπώσεων».