Μια γροθιά η ομογένεια για την Αγία Σοφία

0
368

Έντονη διπλωματική κινητικότητα αναπτύσσεται στον ελληνισμό σε όλον τον κόσμο, ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα τόσο αναφορικά με το θέμα της Αγίας Σοφίας, όσο και με τις κινήσεις σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύεται και ο σημαντικός ρόλος της Εκκλησίας

Το θέμα αναμένεται να τεθεί στη σημερινή ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027

Χθες, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΞ , υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αποφασίστηκε να συσταθεί μία ολιγομελής ομάδα εργασίας η οποία εντός 10ημέρου, «θα προτείνει έναν συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών, τον οποίον, αφού υιοθετήσουμε από κοινού, θα υλοποιήσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα».
Στόχος είναι ο συντονισμός των ενεργειών και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης η πρέσβης της Ελλάδος στην Unesco, Μαρία Διαμαντοπούλου, η πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την Unesco, Αικατερίνη Τζιτζικώστα και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Mε αποκλειστικό θέμα την «αλλαγή καθεστώτος και μετατροπή της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε Ισλαμικό Τέμενος» συνεδρίασε χθες στη Βουλή και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού, η οποία ομόφωνα καταδίκασε τη τουρκική ενέργεια.

Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε η εισήγηση του προέδρου Σάββα Αναστασιάδη, στην οποία τονίζεται –μεταξύ άλλων– ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εντάξει στη διπλωματική της ατζέντα το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής από τους Τούρκους.

Επιπλέον, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού ζητά: από κόμματα και πολίτες να συνασπιστούν απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας, από την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις πιέσεις στη διεθνή κοινότητα, την ΕΕ και τον ΟΗΕ ζητώντας σαφή καταδίκη και αυστηρές κυρώσεις, και από την UNESCO να κινήσει τη διαδικασία παραπομπής για ιεροσυλία και προκλήσεις εκτεταμένων βλαβών στο μνημείο.

Τέλος, οι ομογενειακές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο και η Εκκλησία καλούνται να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες και να εκδώσουν καταδικαστικές αποφάσεις. «Να προκαλέσουμε έναν ομογενειακό συναγερμό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα αποδήμου ελληνισμού, Κώστας Βλάσης, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη του τμήματος 601 AHEPA Κωνσταντινούπολης «Βόσπορος», στην οποία μίλησε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Κεντρικό σημείο της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας και ο σημαντικός ρόλος που οι Έλληνες της Διασποράς μπορούν να διαδραματίσουν στο θέμα αυτό