Στο Μαυροβούνιο ο κόσμος έπαψε να φοβάται τη δίωξη του

0
404

Συνεχίστηκαν μετά από τρεις μήνες παύσης λόγω καραντίνας για τον κορονοϊό οι πορείες διαμαρτυρίας στο Μαυροβούνιο με κεντρικό σύνθημα: Δεν δίνουμε τα ιερά μας.

Οι πιστοί διαμαρτύρονται για τον θρησκευτικό νόμο, ο οποίος υφαρπάζει την ορθόδοξη κληρονομιά και τα ιστορικά προσκυνήματα θέτοντάς τα υπό τον έλεγχο του κράτους.
Σύμφωνα με την απόφαση του Επισκοπικού Συμβουλίου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο οι πορείες ξεκίνησαν εκ νέου από χθες Κυριακή 14 Ιουνίου, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκούνται στους Ιεράρχες, και τις συλλήψεις και προσαγωγές τόσο του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιου όσο και του Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιου, ο οποίος αναμένεται να προσαχθεί και σε δίκη.

Η αστυνομία συνέλαβε τον ιερέα Μίρτσετα Σλιβάντσανιν, ως διοργανωτή της λιτανείας. Ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος που ήταν δίπλα απευθύνθηκε στους αστυνομικούς να συλλάβουν αυτόν τον ίδιο και να τον πάνε στην φυλακή.

«Ο πατέρας Μίρσετα κλήθηκε στην αστυνομία. Είπα στον επιθεωρητή ότι ο μόνος αρμόδιος να απαντήσει είμαι εγώ» τόνισε ο Σεβασμιώτατος προσθέτοντας ότι ο επιθεωρητής ήταν από το Κοσσυφοπέδιο.
«Του είπα ότι υπερασπίζουμε τα ιερά όχι μόνο στο Μαυροβούνιο, αλλά και στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αυτός ο λαός είναι τώρα ελεύθερος, μετά από 70 χρόνια».

Η Εκκλησία στο Μαυροβούνιο εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης της χώρας

Το Επισκοπικό Συμβούλιο του Μαυροβουνίου τονίζει πως οι τελευταίες εξελίξεις με τις διώξεις κληρικών και τις κατεδαφίσεις κτηρίων που ανήκουν στην Εκκλησία λένε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έχει ουσιαστικά παραιτηθεί από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ντούσκο Μάρκοβιτς να υποστηρίζει σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας συνεχίζει να παραβιάζει το νόμο σε κάθε ευκαιρία.