Κεραμέως για αφορισμό: «Ο καθένας μπορεί να πράττει όπως κρίνει»

0
272

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 μίλησε σήμερα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως για τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν το υπουργείο μετά και τη σταδιακή επιστροφή των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στα σχολεία.

Σε ερώτημα για την ενέργεια του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, οποίος, χθες, διάβασε στο Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου το Μεγάλο Αφορισμό, απάντησε:

Θα μπορούσα να απαντήσω με πολλούς τρόπους στο συγκεκριμένο. Θα ήθελα να πω όμως το εξής. Ο καθένας μπορεί να λέει και να πράττει όπως κρίνει. Εγώ θεωρώ ότι κινηθήκαμε υπεύθυνα με γνώμονα πάντοτε την προστασία της δημόσιας υγείας και το δημόσιο συμφέρον, προκειμένου να προστατεύσουμε τους πιστούς κάθε δόγματος. Και αυτό παρά την εξαιρετική δυσκολία του εγχειρήματος. Και το δυσάρεστο του όπλου εγχειρήματος. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν. Ας μην αφήσουν όμως ορισμένες ακραίες θέσεις και φράσεις να αμαυρώσουν το κλίμα και όλα αυτά τα σημαντικά που κερδίσαμε όλοι μαζί ενωμένοι».

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Υπενθυμίζεται, ότι θέση για τον αφορισμό που διάβασε ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων για τον πρωθυπουργό, την υπουργό Παιδείας και τον Νίκο Χαραδαλιά, έλαβε με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία, ανέφερε:

Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων δημοσιογράφων ανακοίνωσε ότι μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977) : «Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα. Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη».

Η απάντηση Χαρδαλιά 

Άμεση ήταν αντίδραση, χθες, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος με ανάρτησή του ανέφερε:

«Σήμερα είναι μια μέρα χαράς και ελπίδας. Άνοιξαν και πάλι οι Εκκλησίες μας. Αυτή τη μέρα κανένας κήρυκας του μίσους και της αμάθειας δεν μπορεί να τη χαλάσει. Όσοι μεγαλώσαμε με αρχες και αξίες, με την Πίστη μας να μας κατευθυνει και να μας οδηγει, μάθαμε ν’ αγαπάμε και να συγχωρούμε. Όχι να μισούμε. Σήμερα το πρωί, την ώρα του ανυπόστατου Μεγάλου Αφορισμού, επισκέφθηκα τον ΙΝ της ενορίας μου τον Άγιο Γεώργιο Καρέα και άναψα ένα κερί προσευχόμενος για την ψυχή εκείνων που με πρόσχημα την Χριστιανοσύνη μας κηρύσσουν το μίσος. Η Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος απαντάει σε όλα…».