Απ. Τζιτζικώστας:«Χρέος μας να προστατεύσουμε το Άγιον Όρος»

0
375

«Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε το Άγιον Όρος ως κόρη οφθαλμού», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σημερινή σύσκεψη για την ενημέρωση σχετικά με την πορεία αποκατάστασης των ζημιών του Αγίου Όρους από τη θεομηνία του Απριλίου, που έλαβε χώρα στην Περιφέρεια.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος, ο υπεύθυνος της δασικής εφορίας του Αγίου Όρους, μοναχός Χαρίτων, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας, αλλά και εκπρόσωποι των Τεχνικών Υπηρεσιών του Αγίου Όρους, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος για την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Σπύρος Βαρσάμης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Κοντογιάννης,και ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, Αριστείδης Κατιρτζίδης.

«Οι μεγάλες καταστροφές από τη θεομηνία του Απριλίου, ειδικά στο οδικό δίκτυο, επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία συνολικά του Αγίου Όρους. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φροντίσαμε άμεσα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ τα συνεργεία μας άρχισαν τις επεμβάσεις αποκατάστασης με βάση τις υποδείξεις των τεχνικών υπηρεσιών του Αγίου Όρους, που κατέγραψαν τα προβλήματα. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ολοκληρώσουμε τις εργασίες αποκατάστασης για την απρόσκοπτη λειτουργία της Αθωνικής Πολιτείας. Το Άγιον Όρος έχουμε χρέος να το προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού και αυτό κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια σε αγαστή συνεργασία με την Ιερά Κοινότητα, την Πολιτική Διοίκηση, αλλά και με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία. Ήδη δυο εναλλακτικοί δρόμοι κατασκευάζονται και θα μείνουν ως παρακαταθήκη και για τα επόμενα χρόνια, ενώ και το σύνολο των ζημιών θα αποκατασταθούν ταχύτατα, με δεδομένη και την ανταπόκριση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τη χρηματοδότηση των αναγκαίων επεμβάσεων. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επίσης συμβάλλει στον καθαρισμό του δασικού οδικού δικτύου, μήκους 220 χλμ., στον καθαρισμό των ρεμάτων, στις αποκαταστάσεις σε λιμένες και δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και πυροπροστασίας, αλλά και με κτιριολογικά έργα στις μονές. Ήδη συνεργεία καθαρίζουν τους δασικούς δρόμους και τις επόμενες μέρες θα πολλαπλασιαστούν. Το Άγιον Όρος πέρα από την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά είναι και η ναυαρχίδα του θρησκευτικού τουρισμού στη χώρα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την άμεση ανταπόκρισή του στην κήρυξη έκτακτης ανάγκης και την εξαιρετική συνεργασία για την αποκατάσταση των ζημιών, που προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. «Αντιμετωπίζουμε μεγάλη αύξηση των φυσικών καταστροφών, λόγω της κλιματικής αλλαγής πλέον. Η ηθική ευθύνη που έχουμε όλοι για το Άγιον Όρος είναι τεράστια. Οφείλουμε να λάβουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας του. Προέχει η επίσπευση των εργασιών αποκατάστασης».