«Άνοιξε» την Ακρόπολη η ΠτΔ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου – «Τα μάρμαρα έλαμπαν στον ήλιο, όπως στον στίχο του Σεφέρη»

0
221

Προεδρικό ήταν το άνοιγμα της Ακρόπολης την οποία είχε κλείσει ο κορονοϊός. Η ευχάριστη σύμπτωση για την οποία μίλησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το πιο εμβληματικό μνημείο της Ελλάδας, η Ακρόπολη είναι και πάλι ανοικτό για το κοινό μετά την καραντίνα και των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων λόγω κορονοϊού. Σήμερα, πρώτη ημέρα που η Ακρόπολη είναι ανοικτή βρέθηκε εκεί για συμβολικούς λόγους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνοδευόταν από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Περπάτησαν δίπλα στον Παρθενώνα, είδαν τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που θα είναι εκεί να βοηθούν τους επισκέπτες και θαύμασαν το μνημείο που δεν χορταίνεις να βλέπεις. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για μια ευχάριστη και συμβολική σύμπτωση:

«Σήμερα, είναι η παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και μετά από καιρό, ανοίγουν πάλι για το κοινό οι αρχαιολογικοί μας χώροι. Είναι μια σύμπτωση σχεδόν συμβολική: Από τη μία ο «ψηφιακός» εορτασμός της ημέρας, όπως τον αποφάσισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων προσαρμοζόμενο στις εξαιρετικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι και από την άλλη η ελεύθερη περιήγηση στους ανοικτούς και επισκέψιμους τόπους, που σφράγισε η ιστορία και η τέχνη των προγόνων μας. Είναι μια γόνιμη συμπόρευση διότι χάρη στις νέες τεχνολογίες μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε δεδομένα και αντικείμενα ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα μπορούμε με τον παραδοσιακό τρόπο να επικοινωνούμε και να αλληλεπιδρούμε με τα τεκμήρια του παρελθόντος».

Και κατέληξε: «Επισκέφθηκα πριν από λίγο με την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη την Ακρόπολη, αυτό το παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, το κάλλος και η αρμονία του οποίου έχουν εμπνεύσει και θα συνεχίζουν εσαεί να εμπνέουν ολόκληρο τον κόσμο. Τα μάρμαρα έλαμπαν στον ήλιο, όπως στον στίχο του Γιώργου Σεφέρη. Και με τη φροντίδα στα μοναδικά πολιτιστικά μας μνημεία, με την αγάπη και την αναγνώριση στη διαιώνια αξία τους -και την αυστηρή, βέβαια, τήρηση των υγειονομικών μέτρων- θα σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ