Το Ελληνικό Προξενείο ενίσχυσε το νοσοκομείο Αργυροκάστρου

0
382

Βοήθεια σε ιατροφαρμακευτικό υλικό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, (μάσκες, γάντια και αντισηπτικά είδη) παρέδωσε, χθες, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Λάμπρος Κακίσης στο περιφερειακό νοσοκομείο Αργυροκάστρου, το οποίο καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες όλου του Νότου της Αλβανίας, όπως και τις ελληνικές μειονοτικές περιοχές.

Στην παραλαβή παρέστησαν ο διευθυντής του νοσοκομείου Σοκόλι Φερούνι και ο περιφερειάρχης Αργυροκάστρου, Αστριτ Αλίαϊ, οι οποίοι ευχαρίστησαν τόσο την ελληνική πολιτεία για τη συνεισφορά, που θεωρείται απαραίτητη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και το νοσοκομείο των Ιωαννίνων για την ετοιμότητά του να συμβάλλει στην διαχείριση σοβαρών περιστατικών υγείας Αλβανών πολιτών.

Ο Έλληνας διπλωμάτης παρέδωσε παρόμοια βοήθεια και στους ελληνικούς μειονοτικούς δήμους της Φοινίκης και της Δρόπολης.

Το υλικό προερχόταν κυρίως από την περιφέρεια Αττικής, αλλά και άλλους ελληνικούς φορείς που συντονίζουν τις συνεισφορές τους μέσω του Γενικού Ελληνικού Προξενείου στο Αργυρόκαστρο, το μόνο που μπορεί να περάσει τα ελληνο-αλβανικά σύνορα. Όπως είναι γνωστό το Ελληνικό Προξενείο έχει αναλάβει επίσης την εξασφάλιση των φαρμάκων από Ελλάδα για εκατοντάδες Έλληνες Βορειοηπειρώτες και την αντιμετώπιση άλλων αναγκών τους σε σχέση με την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ,  στην Κιμ περιφέρεια Αργυροκάστρου, στους νομούς Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, καθώς και στο Δήμο Χιμάρας, καταργήθηκαν από τη Δευτέρα τα μέτρα καραντίνας για αρκετές ώρες της ημέρας (από 8.30 μέχρι 17.30), όχι όμως και όλα τα περιοριστικά μέτρα. Το μέτρο αυτό ελήφθη καθώς στις πενήντα ημέρες καραντίνας στην Αλβανία σε αυτές τις περιοχές, όπως και σε μερικούς άλλους δήμους στην υπόλοιπη αλβανική επικράτεια, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα κορωνοϊού και κηρύχτηκαν «πράσινες ζώνες».