Η διάδοση του κορονοϊού στο Ιράν- Συνέπειες κυρώσεων των ΗΠΑ

0
518

Ο θανατηφόρος ιός COVID-19 (κορονοϊός) επεκτείνεται ως σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη κοινωνία σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και οδηγεί καθημερινά όλο και περισσότερους ανθρώπους σε θάνατο.

Σήμερα είναι ξεκάθαρο σε όλη την ανθρωπότητα πως ο ιός αυτός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και μολύνει όλους τις ανθρώπους όλων των χωρών μη γνωρίζοντας σύνορα. Για τον λόγο αυτό είναι εξαιρετικά απαραίτητο όλες οι χώρες, πέρα από τις όποιες πολιτικές διαφορές, να καταπολεμήσουν ενωμένοι αυτή την καταστροφή και να συνεργαστούν για την ελαχιστοποίηση των ανθρώπινων, οικονομικών και κοινωνικών απωλειών.

Μετά την ευρεία διασπορά του κορονοϊού στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έμεινε άτρωτη και παρά τις ενέργειες και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν ο ιός αυτός επεκτάθηκε με μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουμε 16.169 κρούσματα και δυστυχώς 988 θανάτους. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν στηριζόμενη στη βαθιά πίστη της για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη δέσμευσή της για την εφαρμογή όλων των εθνικών και διεθνών κανόνων, από την αρχή της εμφάνισης του ιού έχει βάλει στην ατζέντα όλα τα απαραίτητα μέτρα και συνεχίζει τη μάχη για την αντιμετώπιση αυτού του επικίνδυνου φαινομένου.

Τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες, ενώ ο ιρανικός λαός δίνει μια σκληρή μάχη κατά της διασποράς του κορονοϊού και η διεθνής συμπαράσταση και αλληλεγγύη θα μπορούσε να θεραπεύσει τις πληγές που αυτός αφήνει, το αμερικανικό καθεστώς επιδιώκει να σφίξει τον κλοιό του οικονομικού αποκλεισμού και απειλεί με κυρώσεις αγοραστές του ιρανικού αργού, το οποίο θα προσέφερε πόρους για την καταπολέμηση του ιού.

Επίσης, ενώ όλες οι χώρες του κόσμου -συμπεριλαμβανομένου του Ιράν- αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική απειλή λόγω του κορονοϊού, το αμερικανικό καθεστώς και κάποιοι σύμμαχοί του εκμεταλλεύονται και εργαλειοποιούν πολιτικά τη διασπορά του ιού με σκληρό και ξεδιάντροπο τρόπο κατά του Ιράν. Υπό αυτές τις συνθήκες η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταδικάσει με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη συνέχιση και την κλιμάκωση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν για τους παρακάτω λόγους:

Νομικοί λόγοι

Η μονομερής απόσυρση του αμερικανικού καθεστώτος από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) και η επιβολή μονομερών, παράνομων και απάνθρωπων κυρώσεων κατά του Ιράν υπό τον τίτλο «μέγιστη πίεση» αποτελεί απειλή για την παγκόσμια υγεία, αφού δυσκολεύει το έργο καταπολέμησης του κορονοϊού, δυσχεραίνει την πρόσβαση των αρχών και των πολιτών σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και τη μεταφορά ιατρικής τεχνολογίας και εμποδίζει την απόκτηση απαραίτητου εξοπλισμού για την αντιμετώπιση του ιού παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τον τερματισμό επιβολής κυρώσεων που παραβιάζουν τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες.

Το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία και το δικαίωμα στη ζωή είναι από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δικαιώματα και οι χώρες υποχρεούνται να δημιουργούν εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέπουν στους λαούς την πρόσβαση σε αυτά τα αναφαίρετα δικαιώματα. Άρα οποιαδήποτε ενέργεια για περιορισμό της πρόσβασης στην υγεία και στην προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, αποτελεί παραβίαση της αρχής του δικαιώματος στη ζωή.

Ηθικοί λόγοι

Από ηθικής άποψης σε περίοδο που οι Ιρανοί μάχονται εναντίον της εντονότερης επιδημίας των τελευταίων ετών, οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τις σημερινές συνθήκες και κλιμακώνουν την κατάσταση. Αναμφίβολα όλοι οι λαοί είμαστε πάνω στο ίδιο πλοίο και οποιαδήποτε βλάβη σε αυτό δημιουργεί πρόβλημα για όλους τους επιβάτες και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί στις ΗΠΑ να συνδέσουν τις πολιτικές διαφορές με σημαντικά θέματα όπως είναι η δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες διεθνούς ηθικής και ευπρέπειας. Όλα τα πολιτικά κόμματα στον κόσμο, ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης, και εκείνα τα ΜΜΕ που αναζητούν την αλήθεια και το δίκαιο θα πρέπει, ως πυλώνες της δημοκρατίας, να αναδείξουν αυτές τις απάνθρωπες πράξεις και να τις καταδικάσουν. Η Αμερική πρέπει να αποσύρει τα εμπόδια για τη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας. Η Αμερική, παρά τις δηλωμένες θέσεις της, εξαπατά τη διεθνή κοινή γνώμη, αφού έχει επιβάλει τέτοιο καθεστώς κυρώσεων που στερεί τη δυνατότητα από τους Ιρανούς να λάβουν διεθνή βοήθεια και στήριξη.

Πολιτικοί λόγοι

Από πολιτική άποψη οι χώρες μπορεί να έχουν μεταξύ τους πολιτικές, οικονομικές, διασυνοριακές και πολιτισμικές διαφορές αλλά στις φυσικές καταστροφές και σε περιόδους που απειλείται η παγκόσμια υγεία, όλες οι χώρες πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες του διεθνούς αναγκαστικού δικαίου και να άρουν τους περιορισμούς και τις κυρώσεις. Ωστόσο η Αμερική, όχι μόνο δεν απέσυρε τα εμπόδια, αλλά εμποδίζει ακόμα περισσότερο την αποστολή ιατρικού εξοπλισμού από διάφορες χώρες προς το Ιράν. Ουσιαστικά η Αμερική χρησιμοποιεί τις κυρώσεις ως πολιτικό εργαλείο για να χτυπήσει την παγκόσμια υγεία και την υγεία του λαού.

Το αμερικανικό καθεστώς ισχυρίζεται ότι τα τρόφιμα και τα φάρμακα δεν συμπεριλαμβάνονται στις αμερικανικές κυρώσεις, ωστόσο οι περιορισμοί στις διατραπεζικές συναλλαγές και οι απειλές προς τις επιχειρήσεις εμποδίζουν ουσιαστικά την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού επηρεάζοντας σε μέγιστο βαθμό τον τομέα της υγείας και την περίθαλψης. Δυστυχώς ορισμένοι στις ΗΠΑ εντάσσουν την επέκταση της επιδημίας στο πλαίσιο της πολιτικής της μέγιστης πίεσης και χαίρονται για τη διασπορά του κορονοϊού στο Ιράν. Τη στιγμή που οι Ιρανοί μετρούν νεκρούς, ο Ντόναλντ Τράμπ με χυδαίο τρόπο κλιμακώνει τις παράνομες κυρώσεις με σκοπό να αφανίσει τους αναγκαίους πόρους για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου ιού.

Ως εκ τούτου η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν καλεί όλες τις ελεύθερες φωνές και συνειδήσεις του δικαίου στη μάχη κατά της ειδεχθούς ενέργειας της Αμερικής να επιβάλει κυρώσεις κατά ενός λαού που δίνει μια δύσκολη και επίπονη μάχη κατά του κορονοϊού.

*Πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα Αχμάντ Ναντερί