Τιμήθηκε στην Τρίπολη ο Ιωάννης Γιαννόπουλος που ίδρυσε το πρώτο ελληνικό σχολείο στην Αμερική

0
578

Η μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου, του δασκάλου που ίδρυσε το πρώτο ελληνικό σχολείο στην Αμερική το 1760, τιμήθηκε σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση στην Τρίπολη της Αρκαδίας.

Ο Δήμος Τρίπολης, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα-ζωγράφο Δημήτρη Ταλαγάνη, διοργάνωσαν στη μνήμη του μεγάλου δασκάλου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο ένα οπτικοακουστικό δρώμενο με τίτλο: «Ο Ιωάννης Γιαννόπουλος μετά από 250 χρόνια ταξιδεύει για δεύτερη φορά στην Αμερική έχοντας νικήσει για πάντα το χρόνο και έχοντας συνομιλήσει με την ιστορία. Ο Ιωάννης Γιαννόπουλος είναι ένας κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα της Διασποράς που κράτησε άσβεστη τη φλόγα, η οποία οδήγησε στο μεγάλο γεγονός της Εθνικής Παλιγγενεσίας».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη, η πρόεδρος του Συλλόγου «Προμηθέας» Μερόπη Κυριακού, καθώς και ο ομογενής πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης.

Ο δήμαρχος Τρίπολης, Κωνσταντίνος Τζιούμης, τόνισε ότι «στο πρόσωπο του Ιωάννη Γιαννόπουλου τιμούμε όλους τους Αρκάδες, τους Ελληνες της Διασποράς, οι οποίοι έβαλαν ένα λιθαράκι για να διαδοθεί η ελληνική παιδεία στα πέρατα του Κόσμου. Συμβάλλοντας έτσι στην αναγέννηση του Έθνους, αλλά και στην Επανάσταση του 1821. Καλό κατευόδιο Ιωάννη Γιαννόπουλε και στο δεύτερο ταξίδι σου στην Αμερική».

Στη συνέχεια, μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Ο Ιωάννης Λαμπρόπουλος ήταν ένας Αρκάς, ο οποίος μεταλαμπάδευσε την ελληνική παιδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έκαναν πολλοί Αρκάδες στη συνέχεια, χωρίς εφόδια αλλά μεγαλουργώντας και δημιουργώντας μια ελληνική παροικία για την οποία είμαστε περήφανοι».

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας ότι για την ιστορική επέτειο των 200 ετών από το 1821 μας χωρίζουν ελάχιστες ημέρες και ότι εν όψει, ως προοίμιο αυτής της επετείου, γίνεται η εκδήλωση αυτή προς τιμήν του κ. Γιαννόπουλου.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο κ. Ραπτάκης, γερουσιαστής στην Πολιτεία του Ροντ Αϊλαντ, ο οποίος χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους και τόνισε ότι δουλεύουν καθημερινά για το καλό της Ελλάδας, γιατί δεν την ξεχνάνε από όπου και αν βρίσκονται.

Και πρόσθεσε: «Δεν ξεχνώ την Ελλάδα μας, δεν ξεχνώ την ελληνική γλώσσα, δεν ξεχνώ την ελληνική ιστορία, δεν ξεχνώ την ορθόδοξη θρησκεία μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, και ας είμαστε πολλά χιλιόμετρα μακριά, την ελληνική γλώσσα. Το 1976 στη Φλόριδα ήταν η χρονιά της Αμερικανικής Επανάστασης, ο Γιάννης Γιαννόπουλος είχε μια ιδέα, να έχει στο σπίτι του ένα σχολείο να διδάσκει την Ελληνική Γλώσσα. Και είναι σημαντικό γιατί, όπως εγώ που γεννήθηκα στην Αμερική χωρίς να πηγαίνω σε ελληνικό σχολείο τα έμαθα πολύ σιγά. Γιατί έχω διαβάσει για τον Γιάννη Γιαννόπουλο, έχω πάρει και εγώ το ίδιο θάρρος. Αυτός ο άνθρωπος ήταν τίμιος και νοιαζόταν πάρα πολύ για εμάς που είμαστε γεννημένοι στο εξωτερικό να θυμόμαστε τον Ελληνισμό. Σήμερα, το 2020, Αμερική και Ελλάδα είμαστε μαζί, είμαστε δύναμη και πάντα προοδεύουμε».

Ο κ. Ταλαγάνης δημιούργησε την προτομή του Ιωάννη Γιαννόπουλου κατόπιν συμφωνίας με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Στέλλα Κοκόλη. H προτομή θα ταξιδέψει και θα τοποθετηθεί στον Άγιο Αυγουστίνο στη Φλόριδα στις 7 Μαρτίου 2020.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821.