Στο μικροσκόπιο σενάρια τρομοκρατίας για την συντριβή του ουκρανικού Boeing στο Ιράν

0
399

Ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας της Ουκρανίας Αλέξι Ντανίλοφ έγραψε στο Facebook ότι η έρευνα για την συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στην Τεχεράνη στρέφεται προς διάφορα σενάρια, ανάμεσά τους το ενδεχόμενο πλήγματος με αντιαεροπορικό πύραυλο, σύγκρουσης, έκρηξης στον κινητήρα ή και τρομοκρατικής ενέργειας με την πρόκληση έκρηξης στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

Οι Ουκρανοί ερευνητές θέλουν να αναζητήσουν συντρίμμια ρωσικού πυραύλου κοντά στον τόπο της συντριβής, καθώς πληροφορίες για την ύπαρξή τους εμφανίσθηκαν στο Ιντερνετ, δηλώνει ο Αλέξι Ντανίλοφ, προσθέτοντας ότι στην έρευνα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες που ερεύνησαν την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία το 2014.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας αναπτύχθηκε μια έντονη παραφιλολογία για τα αίτια της συντριβής που τροφοδοτήθηκε αφενός από το γεγονός ότι το αεροσκάφος ήταν μόλις τριών ετών και αφετέρου από το ότι ο πιλότος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου για βλάβη ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο. «Λάδι στη φωτιά» έριξε παράλληλα η Τεχεράνη η οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει τα «μαύρα κουτιά» στην Boeing.

Πάντως πέντε πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας δυτικών κρατών -τρεις Αμερικανοί, ένας Ευρωπαίος κι ένας Καναδός- που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστούν επισήμαναν πως η πρώτη εκτίμηση που γίνεται είναι πως πράγματι υπήρξε βλάβη κινητήρα του Μπόινγκ και δεν καταρρίφθηκε από κάποιον πύραυλο. Υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο ένας κινητήρας υπερθερμάνθηκε, ανέφερε ο Καναδός.