Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες στον Άγιο Νικόλαο, στο Σημείο Μηδέν

0
479

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου με τον Κυβερνήτη Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο (Andrew Cuomo).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και παρουσία του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, πρωτοπρεσβυτέρου π. Αλέξανδρου Καρλούτσου, του Εκτελεστικού Διευθυντή του Port Authority (Λιμενική Αρχή), Ρικ Κότον (Rick Cotton), του Αντιπροέδρου του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Τζον Κατσιματίδη, του προέδρου των Φίλων Αγίου Νικολάου, Ντένις Μέχιελ (Dennis Mehiel) και του Αντιπροέδρου του ίδιου οργανισμού, Μιχάλη (Μάικλ) Ψαρού.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου ήταν το μόνο θρησκευτικό κτίριο το οποίο κατεδαφίσθηκε κατά το τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και ανήκε στην ομώνυμη ιστορική κοινότητα του Αγίου Νικολάου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Τα σχέδια της ναοδομίας επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα. Οι εργασίες της ανοικοδόμησης διακόπηκαν πριν πάνω από δύο χρόνια και συγκεκριμένα την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017, επειδή η Αρχιεπισκοπή δεν κατέβαλλε τις πληρωμές που υποχρεούταν να καταβάλλει στην κατασκευαστική εταιρεία, όπως είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 8 Δεκεμβρίου του 2017.

Συγκεκριμένα, η κατασκευαστική εταιρεία Skanska USA Building, INC με επιστολή της με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου 2017 ενημέρωσε και τις άλλες εταιρείες οι οποίες είχαν συμβόλαια για να κάνουν άλλες εργασίες στο Ναό, ότι έχει τερματίσει το συμβόλαιό της με την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Στην επιστολή της, ανάμεσα στα άλλα, είχε αναφέρει και τα εξής: «Από τις 5 Δεκεμβρίου 2017, η Skanska USA Building, INC έχει σταματήσει το συμβόλαιό της με την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής με αιτία τη μη καταβολή των πληρωμών από την Αρχιεπισκοπή βάσει του συμβολαίου ιδιοκτήτη.

Η Skanska απέρχεται από το σημείο της οικοδομής. Σας συνιστούμε όπως σταματήσετε αμέσως κάθε εργασία υπό την ιδιότητά σας ως υπεργολάβος σε αμφότερα επί του έργου και εκτός αυτού. Λάβετε μέτρα να προστατεύσετε την εργασία σας, αποχωρήσετε από το σημείο του έργου και συγχρονίσετε τις προσπάθειές σας με την ομάδα του έργου της Skanska».

Έκτοτε ουδεμία προσπάθεια κατεβλήθη μέχρι την ανακοίνωση της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου 2020 από τον νέο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τον κυβερνήτη Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο.