Η ΕΛ.ΑΣ διαθέτει πληροφορίες για επίθεση σε «εβραϊκό στόχο» σε Αθήνα και Ρόδο

0
444

Πληροφορίες για επίθεση, σε εβραϊκό στόχο στην Αθήνα ή στην Ρόδο (σ.σ. όπου υπάρχει η πιο παλιά Συναγωγή στην Ελλάδα), έχουν θέσει σε συναγερμό την ΕΛ.ΑΣ.

Σε εμπιστευτικό έγγραφο των αρχών ασφαλείας που αποκαλύπτει «Το Βήμα» (ρεπορτάζ του Βασίλη Γ. Λαμπρόπουλου), αφού μνημονεύονται αυτές οι πληροφορίες, ζητείται επιφυλακή των αστυνομικών δυνάμεων για την διαρκή φύλαξη στόχων εβραϊκού ενδιαφέροντος. Η κινητοποίηση αυτή της ΕΛ.ΑΣ έρχεται σε συνέχεια αιματηρών επιθέσεων κατά ομάδων Εβραίων στην πόλη Χόλε της Γερμανίας, τον περασμένο Οκτώβριο αλλά και στο Νίου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ προ μερικών ημερών.

Το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ συντάχθηκε στις 20 Δεκεμβρίου από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και χαρακτηρίζεται ως εμπιστευτικό. Όπως σημειώνεται «σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το επόμενο χρονικό διάστημα επίκειται κτύπημα σε στόχους Εβραϊκού ενδιαφέροντος σε Αθήνα και Ρόδο».

Στο έγγραφο δεν προσδιορίζεται ποια είναι η πηγή πληροφόρησης, ούτε ο τρόπος κι ο χρόνος της επίθεσης που αναφέρεται.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ ζητά εντατικοποίηση όλων των μέτρων ασφαλείας γύρω από κτίρια εβραϊκού ενδιαφέροντος αλλά και να υπάρχουν έλεγχοι και επιτήρηση κατοικιών όπου διαμένουν άτομα εβραϊκής καταγωγής. Με αναφορές για πυκνές πεζές κι εποχούμενες περιπολίες και για συνεχή αλληλοεπικάλυψη των αστυνομικών δυνάμεων.

Η επίθεση στο Χάλε της Γερμανίας σημειώθηκε στις 9 Οκτωβρίου από έναν γερμανό νεοναζί που σκότωσε δύο ανθρώπους σε Συναγωγή και σε εστιατόριο ενώ είχε προσαρμόσει κάμερα στο κεφάλι του, μεταδίδοντας ζωντανά τη «σφαγή» για σχεδόν 35 λεπτα. Ο νεαρός ακροδεξιός δεν ήταν προηγουμένως γνωστός στις αρχές, ενώ έδρασε μόνος. Τα κίνητρά του διαπιστώθηκε ότι ήταν ξενοφοβικά και αντισημιτικά.

Πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου σε εβραϊκό παντοπωλείο στο Νιου Τζέρσι από δύο ενόπλους. Τρεις πελάτες και περαστικοί και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν από τα πυρά των δύο ανδρών, οι οποίοι έπεσαν νεκροί στη συνέχεια από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Αιματηρή επίθεση εναντίον Εβραίων σημειώθηκε προ δύο ημερών στην Ν. Υόρκη όταν ένας άνδρας τραυμάτισε πέντε άτομα στη διάρκεια των εορτασμών της εβραϊκής Γιορτής των Φώτων (Χανουκά).

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες οι αρχές ασφαλείας της εν λόγω αμερικανικής πόλης είχαν σειρά πληροφοριών για επίθεση σε τέτοιου είδους «στόχο», οι οποίες και επιβεβαιώθηκαν.