Πρόστιμο-μαμούθ στη Μασονική Στοά από την ΑΑΔΕ -Για εικονικές δωρεές

0
485

Βαριά «καμπάνα» επιφύλασσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην ελληνική Τεκτονική Αδελφότητα. 

Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», η ΑΑΔΕ επέβαλε πρόστιμο – μαμούθ, ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, για εικονικές δωρεές. Η επιχείρηση – «σκούπα» της ΑΑΔΕ στην Τεκτονική Αδελφότητα έγινε ύστερα από καταγγελίες πρώην -και νυν- μελών της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος. 

Οπως αναφέρει το «Εθνος», τον Ιανουάριο του 2019 έγινε καταγγελία από έντεκα τέκτονες στην ΑΑΔΕ, σύμφωνα με την οποία κατά τα έτη 2013 και 2014 έγιναν δύο εικονικές δωρεές σε μετρητά, συνολικού ύψους 1.530.500 ευρώ, από την Τεκτονική Αδελφότητα προς το Τεκτονικό Ιδρυμα. Εν τέλει, η ΑΑΔΕ εξέδωσε το πόρισμα για την υπόθεση, προσδιορίζοντας το πρόστιμο σε 1.039.116 ευρώ!

Τι αναφέρει το πόρισμα της ΑΑΔΕ

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, το πόρισμα των ελεγκτών, που έφτασε στα χέρια της διοίκησης του Ιδρύματος πριν από λίγες ημέρες, αναφέρει ότι «όπως προκύπτει από την επεξεργασία των καταστάσεων Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών όσο και των καταστάσεων του ταμείου, που ο έλεγχος έχει στη διάθεσή του, είναι δεδομένο πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η ελεγχόμενη οντότητα δεν εμφανίζεται να είχε τη συγκεκριμένη ημερομηνία στη διάθεσή της το ποσό του 1.230.500 ευρώ». 

Στο πόρισμα της ΑΑΔΕ για την Τεκτονική Αδελφότητα επισημαίνεται ότι «το ποσό αυτό, που αναφέρεται τόσο στην υποβληθείσα δήλωση φόρου δωρεάς προς το Τεκτονικό Ιδρυμα όσο και στο υποβληθέν πρακτικό της Γ.Σ. ως δωρεά που πραγματοποιήθηκε με μετρητά, δεν εμφανίζεται να προήλθε ούτε από τα ταμεία της ελεγχόμενης, ούτε από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της».

Οι ελεγκτές, όπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής», εξηγούν ότι δεν προσκομίστηκε στον έλεγχο κανένα παραστατικό είσπραξης ή πληρωμής, ούτε τυχόν καταστάσεις και πρακτικά γενικών συνελεύσεων που να αποδεικνύουν την προέλευση του ποσού των 1.230.000 ευρώ. Και «επειδή στο καταστατικό της οντότητας αναφέρεται ότι για την πραγματοποίηση των σκοπών της μπορεί εκτός των άλλων να διοργανώνει σεμινάρια, εκδηλώσεις μουσικής, χορευτικής και δραματικής τέχνης, συνεστιάσεις χοροεσπερίδες, εκδρομές κ.λπ. δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να συνιστούν φορολογητέες πράξεις, κατά συνέπεια είναι δυνατόν η προέλευση του ποσού αυτού να αποτελεί προϊόν παροχής υπηρεσιών ή λοιπών φορολογητέων εσόδων και ως εκ τούτου ο έλεγχος θεωρεί ότι το σύνολο του παραπάνω ποσού αποτελεί μη δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα». Το πόρισμα της ΑΑΔΕ ορίζει ότι η Τεκτονική Αδελφότητα έχει στη διάθεσή της 20 ημέρες προκειμένου να απαντήσει. 

Η «τρύπα» στο ταμείο της Τεκτονικής Αδελφότητας

Αυτή δεν είναι η πρώτη υπόθεση για οικονομικές ατασθαλίες στην Τεκτονική Αδελφότητα που φτάνει στα δικαστήρια. Ο «εμφύλιος» στους κόλπους της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, με φόντο τα οικονομικά σκάνδαλα, έχει οδηγήσει τα μέλη της σε δεκάδες δικαστικές διαμάχες. Σύμφωνα με το «Εθνος», οι αντιπαραθέσεις μεταξύ τους περιλαμβάνουν τόσο την «τρύπα» στο ταμείο του ιδρύματος, όσο και διαγραφές μελών, αλλαγές στη διοίκηση, αλλά και δικαστήρια για συκοφαντικές δυσφημίσεις.

Ολα ξεκίνησαν με μια καταγγελία που οδήγησε την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας στο «θησαυροφυλάκιο» της Στοάς. Τότε αποκαλύφθηκε η «τρύπα» του 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι φερόμενες παρατυπίες στη διαχείριση των συνδρομών των μελών είχαν ως αποτέλεσμα την άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν σε βάρος του λογιστή της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος και των συνεργατών του.

Ο λογιστής φέρεται να είχε ομολογήσει υπεξαίρεση ποσού ύψους 350.000 ευρώ, το οποίο υποστήριξε πως χρησιμοποίησε για να βοηθήσει άλλους. Στο μεταξύ, όμως, εκδόθηκε σε βάρος του απόφαση ασφαλιστικών μέτρων για συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του. Το «πυροτέχνημα» έσκασε τον Νοέμβριο του 2015, όταν ανατέθηκε σε ορκωτούς λογιστές η διενέργεια ελέγχου των τριών τελευταίων χρήσεων. 

Ο βασικός ύποπτος

Eκπληκτοι από το μέγεθος του ελλείμματος, τον τρόπο και τη μέθοδο της κατάχρησης, ερωτήθηκαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αν θα μπορούσε να γίνει αυτό αντιληπτό από τον μέσο συνετό εργοδότη. Η απάντηση που εδόθη ήταν ότι μόνο κάποιος ο οποίος είχε ιδιαίτερη γνώση, υποδομή και πρόσβαση στα βιβλία θα μπορούσε» αναφερόταν στη σχετική αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης.

Ο φερόμενος ως βασικός ύποπτος, δηλαδή ο λογιστής του Ιδρύματος, κλήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 στα γραφεία του Μεγάρου για να εξηγήσει την ύπαρξη ελλειμμάτων. Απολύτως ψύχραιμος, φέρεται να δήλωσε ότι εκείνος είχε προβεί στις διπλοεγγραφές και είχε υπεξαιρέσει το ποσό των 350.000 ευρώ δια συνεχών μηνιαίων αναλήψεων από το ταμείο του σωματείου και του Ιδρύματος σε βάθος εννέα ετών, με σκοπό όμως να βοηθήσει δύο οικογένειες και με την προτροπή μιας υπαλλήλου του Τεκτονικού Ιδρύματος, στην οποία υποστήριξε πως έδωσε το ποσό των 200.000 ευρώ περίπου.

Σημειώνεται ότι, μετά τον πρώτο έλεγχο που αποκάλυψε «τρύπα» 350.000 ευρώ, η περαιτέρω έρευνα έδειξε έλλειμμα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Η επόμενη πράξη του «δράματος» γράφτηκε τον Φεβρουάριο του 2018, όταν διορίστηκε πραγματογνώμονας οικονομολόγος από τις ανακριτικές Αρχές για να ερευνήσει το ακριβές ύψος του ελλείμματος και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην ιεραρχία στα ιδρύματα τεκτονισμού στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει έχουν κληθεί πρόσωπα για να καταθέσουν, με όλες τις πλευρές να αναμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας και τις ενδεχόμενες νέες διώξεις σε βάρος προσώπων.