Παρουσία της υπουργού Διασποράς της Αιγύπτου, το Β΄ Ελληνοαιγυπτιακό Φόρουμ στην Αλεξάνδρεια

0
682

Με σύνθημα τη φιλία των λαών Ελλάδας και Αιγύπτου, έλαμψαν χθες το βράδυ και πάλι τα ελληνοαιγυπτιακά χρώματα, με τις σημαίες Ελλάδας και Αιγύπτου να κοσμούν τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, και την υπουργό Διασποράς της Αιγύπτου Ναμπίλα Μάκραμ να υποδέχεται θερμά τους εκατό συνέδρους και άλλους υψηλούς προσκλεκλημένους του β΄ Ελληνοαιγυπτιακού Φόρουμ.

Μία μεγάλη εκδήλωση που τίμησε με την παρουσία του ο κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Δρ Αμπντελαζίζ Κονσόουα, πολλοί εκπρόσωποι από την Ελλάδα, όπως ο δήμαρχος Θάσου Ελευθέριος Κυριακίδης, ο αντιδήμαρχος Καβάλας Απόστολος Μουμτσάκης, εκπρόσωποι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και άλλοι φορείς, καθώς και η ελληνική παροικία της πόλης, μέσω του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Εδμόνδου Κασιμάτη.

Στο Φόρουμ, οι δύο επικεφαλής της διοργάνωσης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου «Γκαντάλλα» της Αθήνας, Φωτεινή Γκαντάλλα και η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» Λίλικα Θλιβίτου, τίμησαν με ειδική πλακέτα την 6πουργό Διασποράς κα Μάκραμ για τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη των σχέσεων των λαών των δύο χωρών, από κοινού με την Κύπρο.

Από την πλευρά της, η κα Μάκραμ εξέφρασε τη μεγάλη της χαρά για την εκδήλωση, τονίζοντας μάλιστα ότι η πραγματοποίησή της δίνει ένα σημαντικό μήνυμα στα πλαίσια του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις Ρίζες» που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μαζί μπορούμε» να πετύχουμε πολλά σαν δύο λαοί και δύο κράτη. Υπογράμμισε και τη συμβολή της Κύπρου στην συνεργασία αυτή των τριών χωρών, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, με τους ηγέτες των τριών χωρών, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη να ενώνουν τις δυνάμεις τις δυνάμεις τους για το καλό των τριών χωρών και των λαών τους.

Τέλος, η Υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε ότι το Β΄ Ελληνοαιγυπτιακό Φόρουμ έχει ως στόχο την ενίσχυση των πολιτιστικών και επιστημονικών δεσμών, των αξιών της φιλίας, και την ανάδειξη της κοινής ιστορίας και των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, με την κοινή πολιτιστική κληρονομιά και τη μεγάλη ιστορία που φέρνει κοντά τις δύο χώρες, καθώς και την ανάδειξη του εθελοντισμού που συνέβαλε στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Καλωσορίζοντας τους Έλληνες που επισκέπτονται αυτές τις ημέρες την Χώρα του Νείλου, ο κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Δρ Αμπντελαζίζ Κονσόουα επεσήμανε με τη σειρά του ότι «η Ελλάδα και η Αίγυπτος συνδέονται με βαθιές ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις», ενώ παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία του και την αισιοδοξία του για γρήγορη και μεγαλύτερη αεροπορική ή ακτοπλοϊκή σύνδεση στο μέλλον μεταξύ της Αλεξάνδρειας, της Κύπρου και της Ελλάδας. Έκανε ιδιαίτερο λόγο στη συνεχιζόμενη, έως σήμερα, παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην Αλεξάνδρεια -που αποτελεί μία πόλη πλούσια σε ελληνικά μνημεία, και τα κτίριά της με το ελληνικό αρχιτεκτονικό στυλ-, αλλά και με την Αίγυπτο και την Ελλάδα να διατηρούν ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις, οι οποίες ενισχύονται ακόμη περισσότερο σήμερα με τη συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα φυσικού αερίου. Και τέλος, χαρακτήρισε «τρίγωνο εξουσίας» στην περιοχή τη συνεργασία Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου. Σημειώνεται ότι τους ελληνικούς φορείς από την Ελλάδα τους υποδέχτηκε επίσημα το πρωί της ίδιας μέρας στην έδρα της Περιφέρειας, μιλώντας για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Από την πλευρά της, η υποδιευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Χόντα Ελ Μικάτι εξέφρασε τη μεγάλη χαρά της για τη φιλοξενία τόσο σημαντικών εκδηλώσεων στους χώρους της, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική παρουσία στην Αλεξάνδρεια αποτελεί μία σημαντική βάση για τον αιγυπτιακό πολιτισμό, μέσω της ελληνοαιγυπτιακής ιστορίας, προσθέτοντας ότι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είναι υπερήφανη που φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις που εμβαθύνουν έτι περαιτέρω αυτές τις σχέσεις.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Αθανάσιος Κοτσιώνης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος βιώνουν μία σχέση φιλίας που εμβαθύνεται όλο και περισσότερο, χάρη στη συνεργασία στο ανώτατο επίπεδο των ηγετών των τριών χωρών. «Η περσινή εκδήλωση «ΝΟΣΤΟΣ» που παρακολούθησαν οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου είχε παγκόσμιο και τοπικό αντίκτυπο. Σήμερα, βλέπουμε τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να ξεκινούν πρωτοβουλίες πολιτιστικής, καλλιτεχνικής και πολιτιστικής συνεργασίας με άλλες κοινότητες και είναι η μεγαλύτερη απόδειξη η επιτυχία της πρωτοβουλίας», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσος μίλησε για την πνευματικότητα και την πολυπολιτισμικότητα που χαρακτηρίζει την Αλεξάνδρεια, μεταφέροντας τις ευλογίες του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου στην εκδήλωση.

Για τη σημαντική παρουσία των συμμετεχόντων από Ελλάδα στην εκδήλωση αλλά και για τη μεγάλη ιστορία της Ελληνικής παροικίας στην πόλη του Μ. Αλεξάνδρου μίλησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης.

Ενώ, τέλος, ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Κοινότητας στην Αθήνα, Άχμεντ Ατέια χαιρέτισε τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορούς από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, με το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου «Γκαντάλλα» και το Σύλλογο Ποντίων Νέας Ιωνίας «Σινώπη».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το απόγευμα, οι εκατό σύνεδροι του Β΄ Ελληνοαιγυπτιακού Φόρουμ Φιλίας έγινα θερμά δεκτοί και από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, στο ιστορικό Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, όπου ο πρόεδρος Εδμόνδος Κασιμάτης και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Σιόκας τους ξενάγησαν στους χώρους της Κοινότητας, των ελληνικών σχολείων, το Αβερώφειο και την Τοσιτσαία, το Θέατρο Ιουλίας Σαλβάγου, και το Ελληνικό Στάδιο.