Χρυσές δουλειές Novartis με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

0
328

Ο Φρουζής αποδεικνύεται πως ήταν το «χαϊδεμένο» παιδί της Κουμουνδούρου

Κοινό αγώνα ΣΥΡΙΖΑ–Novartis ενάντια στην πολιτική μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά–Βενιζέλου περιέγραψε ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής αποκαλύπτοντας συναντήσεις και επαφές με τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά, Ανδρέα Ξανθό κ.α. σε Κουμουνδούρου-Βουλή.

Το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας και πρόεδρος του ΣΦΕΕ ανέφερε ότι η στενή επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές του 2015 καθώς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προχώρησε σε «ευνοϊκή» αλλαγή της τιμολόγησης των φαρμάκων αυξάνοντας την σχετική κρατική δαπάνη και εκτινάσσοντας τον τζίρο της Novartis κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά την σκευωρία «Ρασπούτιν» διέψευσε τους ισχυρισμούς των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, υπογράμμισε ότι δεν είχε επαφές με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα ενώ τόνισε σε διάφορα σημεία της κατάθεσή του πως την περίοδο 2010 – 2012 επι θητείας Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας «οι φαρμακοβιομηχανίες ζημιώθηκαν» και πως το 2012 – 2015 «ήταν περίοδος πολέμου με την κυβέρνηση Σαμαρά».

Παράλληλα επανήλθε στην άτυπη συνάντηση που είχε με την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον Μάιο του 2018 διευκρινίζοντας ότι του υποσχέθηκε «ευνοϊκή μεταχείριση» αρκεί να καταθέσει εναντίον τον 10 πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι η κατάθεση του κ. Φρουζή θα συνεχιστεί και σήμερα (9:30) ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι δύο ανακριτές που διεξάγουν την παράλληλη έρευνα για τους χειρισμούς της κυρίας Ελ. Τουλουπάκη έχουν ζητήσει την διαβίβαση των σχετικών πρακτικών της προανακριτικής.

Ειδικότερα, ο κ. Φρουζής αναφέρθηκε σε πλήθος συναντήσεων που είχε με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015 προκειμένου να εμποδιστούν μια σειρά μέτρων και νομοσχεδίων που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά και επέφεραν σημαντική μείωση στην φαρμακευτική δαπάνη.

«Με τον Σταθάκη συναντήθηκα τρεις φορές, συναντήθηκα με το τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το αρμόδιο για την υγεία, πήγα και στην Κουμουνδούρου και συναντήθηκα αρκετές φορές με τον Ξανθό» ανέφερε για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι συναντήσεις είχε και με τους Τσίπρα, Παππά για να επισημάνει «δεν είναι ένοχο να τους δω, και τον Φίλη έχω συναντήσει στην Αυγή, και τον Δραγασάκη και τον Χουντή».

Ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε ότι συναντήθηκε μαζί του πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου που μείωνε τις τιμές των φαρμάκων προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και συνέντευξη τύπου για το θέμα.

Πιο αναλυτικά, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis αναφέρθηκε σε νομοσχέδιο του Αδ. Γεωργιάδη που κατατέθηκε στην Βουλή το 2013 και το οποίο όπως ο ίδιος υποστήριξε επέφερε σημαντικές μειώσεις στα εκτός πατέντας φάρμακα.

Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου ο κ. Φρουζής είχε συνάντηση με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – όπως ο ίδιος υποστήριξε – για να υπογραμμίσει ότι «τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε και ήμασταν χαρούμενοι που το έκανε».

Η χαρά της φαρμακοβιομηχανίας και της Novartis απέκτησε ουσιαστικό αντίκρισμα μετά το 2015 όταν πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά την εξουσία. Το δραστήριο στέλεχος του κλάδου υποστήριξε κατά την κατάθεσή του στην προανακριτική της Βουλής ότι η νομοθεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε την αύξηση της τιμής των φαρμάκων δηλώνοντας «για τα πρωτότυπα φάρμακα ήταν ευνοϊκό το πλαίσιο επί ΣΥΡΙΖΑ, όχι επί Σαμαρά».

Ειδικότερα, είπε η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα ακολούθησε άλλη πολιτική πιο ευνοϊκή για τις φαρμακοβιομηχανίες καθώς ανέφερε πως «η νομοθεσία ΣΥΡΙΖΑ ήταν ευνοϊκή καθώς ο υπολογισμός της τιμής των φαρμάκων στην Ελλάδα υπολογιζόταν με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές της χωρών της ευρωζώνης και όχι των 3 χαμηλότερων όλων των χωρών της Ε.Ε. γεγονός που οδήγησε σε αυξήσεις».

Παρουσίασε μάλιστα και συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η συνολική κρατική δαπάνη για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα έφτασε τα 4 δις ευρώ ενώ μίλησε για «αλματώδη αύξηση» του τζίρου της Novartis από το 2015 κατά 100 εκατ ευρώ κατ έτος. «Το 2014 ο τζίρος μας ήταν 330 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2015 εως το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε αλματώδη αύξηση στα 400-420 εκατ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Η σχέση του με άλλα στελέχη της Novartis

Ο κ. Φρουζής φέρεται να έχει μιλήσει και για το πρώην στέλεχος της Novartis, Φιλίστωρ Δεστεμπασίδη, και να έχει πει ότι «έφυγε το 2014, εγώ το 2015. Είχε γίνει εσωτερικός έλεγχος. Έχω το πόρισμα. Παραβίαζε εσωτερικές διαδικασίες, αλλοίωνε ποσά για να μη χρειάζονται οι υπογραφές των προϊσταμένων του».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Φρουζής μίλησε κατά πληροφορίες για την γραμματέα του, Μαρία Μαραγγέλη, λέγοντας ότι τον έκλεβε επί τρία χρόνια. «Ήταν γραμματέας μου 11 χρόνια. Είχα πολλά προσωπικά μου πράγματα αφήσει να χειρίζεται, ακόμη και τα φροντιστήρια των παιδί μου. Το 2015 άρχισα να την βάζω στη γωνία» φέρεται να έχει πει ο κ. Φρουζής.

Για την Αικατερίνη Κελέση

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής είχε και έναν διάλογο με τον Βασίλη Κεγκέρογλου για την Αικατερίνη Κελέση. Μάλιστα, από τις απαντήσεις που έδωσε, άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για πρόσωπο που μπορεί να ήταν και στενή συνεργάτιδά του.

Κεγκέρογλου: Έχετε υποψία για το ποια είναι η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση;
Φρουζής: Κάτι έχω στο μυαλό μου.
Υψηλάντης: Η κυρία Κελέση μήπως ήταν συνεργάτιδά σας;
Φρουζής: Δεν ξέρω πιθανολογώ πάνω από τη βάση.
Μαρκόπουλος: Σε τι ποσοστό είστε;
Φρουζής (γελώντας για πρώτη φορά στη διαδικασία) Με πολύ καλές πιθανότητες. Σε καλό ποσοστό.