Ένας άγνωστος, σχετικά, πίνακας του Ντέιβιντ Χόκνεϊ θα βγει στο σφυρί τον Νοέμβριο, στη Νέα Υόρκη, σε δημοπρασία που διοργανώνει ο Οίκος δημοπρασιών Christie’s.   

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το έργο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ, που έχει τίτλο «Sur la Terrasse» και δημιουργήθηκε το 1971, αναμένεται να πωληθεί για περίπου 24 με 25 εκατ. δολάρια. Στον -φυσικών διαστάσεων- πίνακα απεικονίζεται ο Πίτερ Σλέσιντζερ, εραστής του Χόκνεϊ, λίγο πριν χωρίσουν, να είναι πάνω σε μία ταράτσα στο Μαρακές του Μαρόκου και να κοιτά μία περιοχή με πυκνή βλάστηση.

Το έργο αποκτήθηκε από συλλέκτη το 1973 και, έκτοτε, δεν έχει εκτεθεί δημόσια. Πριν καταλήξει, κατά πάσα πιθανότητα, ξανά σε ιδιώτη, ο Οίκος δημοπρασιών Christie’s δίνει στο κοινό την ευκαιρία να θαυμάσει το έργο από κοντά. Έτσι, ο πίνακας θα εκτεθεί για περίπου έναν μήνα στο Λος Άντζελες -τόπο κατοικίας του δημιουργού του. Η έκθεση, που ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου, θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την Άνα Μαρία Σέλις, επικεφαλής της δημοπρασίας, ο πίνακας σηματοδοτεί μία στροφή στην καλλιτεχνική αλλά και την προσωπική πορεία του Χόκνεϊ. Μεταξύ άλλων, η ίδια εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι ο Christie’s εκθέτει το έργο στο κοινό μετά από τέσσερις, σχεδόν, δεκαετίες σε ιδιωτική συλλογή.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο πίνακας «Το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη» (Pool with Two Figures) του Ντέιβιντ Χόκνεϊ πωλήθηκε για 90,3 εκατ. δολάρια. Το ποσό των 90,3 εκατ. δολαρίων αποτέλεσε τιμή ρεκόρ  για έργο εν ζωή καλλιτέχνη. Μόλις έξι μήνες αργότερα, το «Rabbit» του Τζεφ Κουνς ξεπέρασε το ρεκόρ, καθώς πωλήθηκε για 91,1 εκατ. δολάρια.