Αιματηρές συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Eμπλοκή Τούρκων και Σύρων μισθοφόρων

0
40

Το Αζερμπαϊτζάν, έχοντας την πλήρη ηθική και υλική υποστήριξη της Τουρκίας, επιτέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες κατά της Δημοκρατίας του Αρτσάχ. Η περιφέρεια του Αζερμπαϊτζάν, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία υποστηρίζεται από την Αρμενία, κήρυξε «γενική επιστράτευση» ως απάντηση σε μια εκτεταμένη επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν.

Νέος κύκλος αιματηρών συγκρούσεων ξέσπασε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τον αρμενικό θύλακα μέσα στο Αζερμπαϊτζάν. Το απόγευμα το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε κατάσταση πολέμου σε 12 περιφέρειες μεταξύ των οποίων και η πρωτεύουσα Μπακού και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.

Από την άλλη μεριά, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κήρυξε γενική επιστράτευση και στρατιωτικό νόμο. Κάλεσε τον πληθυσμό να «είναι έτοιμος να υπερασπισθεί την ιερή πατρίδα. «Ας υποστηρίξουμε σθεναρά το κράτος μας, τον στρατό μας (…) και θα νικήσουμε. Ζήτω ο ένδοξος αρμενικός στρατός!», έγραψε στο Facebook.

Η Άγκυρα πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ των Αζέρων. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Το τουρκικό έθνος θα στηρίξει τους Αζέρους αδελφούς μας με όλα μας τα μέσα όπως πάντα». Κάλεσε επίσης την Αρμενία να «σταματήσει την επιθετικότητά της».

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα εμπλακεί στη διαμάχη της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που προκάλεσε και θύματα μεταξύ αμάχων. Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να προβούν σε άμεση παύση των εχθροπραξιών και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ. Η ειρηνική επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου είναι μονόδρομος για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Αναμένουμε ότι κάθε ενέργεια και δήλωση από πλευράς εμπλεκομένων αλλά και τρίτων θα εντάσσεται σε αυτή τη λογική, αποφεύγοντας την υποδαύλιση της έντασης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ