«Τι μεγαλείο! Τι συγκλονιστικό! Ο άνθρωπος να κηδεύει τον Θεό του»

0
76

Στην πόλη της Λαμίας, η Ιερά Ακολουθία των Αχράντων Παθών τελέσθηκε χθες Μεγάλη Πέμπτη απόγευμα στον Ιερό Ναό του Ευαγγελιστού Λουκά του πολιούχου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Την Ιερά Ακολουθία ετέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, πλαισιούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, τον Προϊστάμενο του Ναού Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Ιωάννη Καραμέρη και τον Προϊστάμενο – Εφημέριο των Αγίων Αποστόλων Παγκρατίου Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Βασίλειο Καραμέρη.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών σε σύντομη προσλαλιά του ανέφερε:

«Αγαπητοί μου πατέρες και αγαπητοί μου αδελφοί.

Η Εσταυρωμένη αγάπη, ο Εσταυρωμένος Κύριος μας Ιησούς Χριστός να κατασταλάζει βάλσαμο στις καρδιές όλων των ανθρώπων και ιδιαίτερα όλων των πονεμένων, των ασθενών, των αδύναμων, των ευάλωτων των εμπερίστατων αδελφών μας.

Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Παναγία μας και στον προστάτη και πολιούχο Άγιο Ευαγγελιστή Λουκά, που μας φιλοξένησε αυτές τις ημέρες της δοκιμασίας της πρόσθετης, με την πυρκαγιά, που είχαμε στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό, όμως από αύριο το πρωί τίθεται και πάλι σε επαναλειτουργία ο Ναός μας με τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως και την απευθείας τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοση, ένεκα της δυσκολίας και της άλλης δοκιμασίας της μεγάλης, την οποία περνάμε όλοι τούτη την περίοδο.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Προϊστάμενο του Ναού για την φιλοξενία, τον π. Ιωάννη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην άμεση, στην ταχύτατη αποκατάσταση, ώστε να είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει από αύριο ο Ιερός Μητροπολιτικός μας Ναός, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τον Δήμαρχο Λαμιέων, τον Δήμο Λαμιέων που ανέλαβε τη δαπάνη για τις άμεσες και επείγουσες εργασίες, όλους όσους έδειξαν ενδιαφέρον, κυρίως τους πιστούς αδελφούς μας, όλους εσάς, που με την προσευχή σας, με τα μηνύματά σας, εκφράσατε τη συμπαράστασή σας και τις ευχές σας, προκειμένου συντομότατα να επανέλθουμε στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό.

Η Παναγία μας με τις ακοίμητες Πρεσβείες Της μας προστάτευσε και ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός και πάλι έδειξε το απέραντο Έλεος Του.

Θέλω να συγχαρώ και τον άγιο Πρωτοσύγκελλο μας που μαζί με τους πατέρες του Ναού τον π. Νεόφυτο, τον π. Παναγιώτη, το προσωπικό του Ναού αλλά και τους εθελοντές, που τηρουμένων και των μέτρων, τα οποία ισχύουν τούτη την περίοδο λόγω της πανδημίας, υπερέβαλαν εαυτούς, εργάστηκαν και εκοπίασαν πάρα πολύ αυτές τις ημέρες παράλληλα με τις Ιερές Ακολουθίες, ώστε από αύριο και πάλι να ιερουργήσουμε στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό. μάλλον Η Παναγιά να είναι μαζί σας αδελφοί μου. Υπομονή και κουράγιο».

Την Μ. Παρασκευή το πρωί οι Μεγάλες Ώρες τελέσθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και ακολούθησε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, εις τον οποίο χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών.

Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας από Τηλεοράσεως μέσω του «StarΚεντρικής Ελλάδος», από Ραδιοφώνου μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm) και από τους τοπικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς, LamiaFm1, NovaFm και ΣτυλίδαFm και από διαδικτύου μέσω Livestreaming από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.imfth.gr
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος με πολλή συγκίνηση ωμίλησε με αφορμή την φράση από το συνταρακτικό Δοξαστικό των Αποστίχων: «Πῶς σε κηδεύσω Θεέ μου;», μία φράση του υμνωδού, η οποία απηχεί στην κάθε πονεμένη και πιστεύουσα στον Κύριο ψυχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ