Παρέμβαση του κράτους στα εσωτερικά της Εκκλησίας καταγγέλλει το Πατριαρχείο Σερβίας

0
228

Την απόσυρση του νόμου που θα οδηγήσει στην κρατικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της εκκλησιαστικής περιουσίας στο Μαυροβούνιο ζητά για μια ακόμη φορά το Πατριαρχείο της Σερβίας θέτοντας ευθέως θέμα καταπάτησης θρησκευτικών ελευθεριών.

«Είμαστε εναντίον του νομοσχεδίου με το οποίο οι εκπρόσωποι των αρχών του Μαυροβουνίου θέλουν να αφαιρέσουν βίαια τις εκκλησίες και τα μοναστήρια και όσες ιδιοκτησίες ανήκουν στη Μητρόπολη και τις Επισκοπές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των οποίων οι διατάξεις θα καταργήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ατόμου στην ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης.» σημειώνεται στο συνοδικό ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Σερβίας.

Το τελευταίο διάστημα Εκκλησίας και Κράτος στο Μαυροβούνιο βρίσκονται σε κρίση, εξαιτίας της προώθησης νόμου σύμφωνα με τον οποίο κρατικοποιείται η περιουσία της Εκκλησίας, οι ναοί, τα μοναστήρια, τα κειμήλια ακόμη και τα λείψανα των αγίων.

Πίσω από την κίνηση αυτή της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου η Εκκλησία θεωρεί πως κρύβεται ο απώτερος σκοπός της δημιουργίας μιας νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας ελεγχόμενης από το κράτος.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως ο  μέχρι πρόσφατα χαμηλών τόνων μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος, προχώρησε σε μια ιδιαίτερη σκληρή ενέργεια, αναθεματίζοντας εκείνους που θα ψηφίσουν τον σχετικό νόμο.

Έχοντας δίπλα του τη λάρνακα με το σκήνωμα του αγίου Πέτρου, πρώτου Δούκα και επισκόπου Μαυροβουνίου απευθύνθηκε στον λαό της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα χαιρετώ όλον τον λαό του Μαυροβουνίου εδώ, μπροστά στην λάρνακα του αγίου Πέτρου του Μαυροβουνίου στο όνομα του Θεού, του δίκαιου και σωτήρα, οποίος σηκωθεί ενάντια στο όνομα του Θεού και την Εκκλησία Του, προκαλεί στον εαυτό του το ανάθεμα του Θεού, του αγίου Πέτρου και του αγίου Βασιλείου και δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα εμποδίσει τον λαό να επέμβει αν το κράτος προχωρήσει μονομερώς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ