Και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μνημόνευσε τον Επιφάνιο της Ουκρανίας! Ραγδαίες εξελίξεις…

0
116

Μετά τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και παρά τις προειδοποιήσεις και τα “αντίποινα” του Πατριαρχείου Μόσχας, ήλθε η σειρά του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου να μνημονεύσει και να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και τον προκαθήμενό της κ.κ. Επιφάνιο!

Η μνημόνευση του κ. Επιφανίου προέδρου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας απο τον προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ήλθε ως “κεραυνός εν αιθρία”, καθόσον δεν αναμενόταν αυτή τη χρονική στιγμή και μάλιστα μετά τις αντιδράσεις της Μόσχας και την διακοπή κοινωνίας που αποφάσισε για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών όταν έπραξε το ίδιο…

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι το δεύτερο στη σειρά των Ορθοδόξων Πατριαρχείων μετά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η απόφαση αυτή-κόντρα στη Ρωσική Εκκλησία-δημιουργεί ένα προηγούμενο. Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε η αρχιγραμματεία του Πατριαρχείου, στοιχίστηκε με τη βούληση της πλειοψηφίας των συνοδικών αρχιερέων του Αλεξανδρινού Θρόνου, επισημαίνοντας με νόημα τη συνοδικότητα στη λήψη αποφάσεων.

Μετά την εξέλιξη αυτή, δηλαδή της ντε φάκτο αναγνώρισης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας που είχε παραχωρηθεί απο το καθ΄ύλην αρμόδιο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναμένεται μέσα στο προσεχές διάστημα να ακολουθήσουν και άλλα Πατριαρχεία και Εκκλησίες, με πρώτο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Τώρα αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας και η έκτακτη συνεδρίαση της εκεί Συνόδου, προκειμένου να αποφασιστούν απο τον Πατριάρχη Κύριλλο οι “ποινές” που θα ισχύσουν και για την περίπτωση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Σίγουρο θεωρείται ότι θα διακοπεί η μνημόνευση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και ότι θα απαγορευτεί στους Ρώσους πιστούς να μετέχουν στα μυστήρια που τελούνται στους ναούς της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου. Ενδεχομένως και στην περίπτωση της Αλεξάνδρειας να εξαιρεθούν κάποιες μητροπόλεις, των οποίων οι μητροπολίτες είχαν ταχθεί κατά της αναγνώρισης του Επιφανίου και της Εκκλησίας της Ουκρανίας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ